Ženy, čaj z týchto listov je zázrak, ktorý máte úplne zdarma: Zníži váhu, odstráni zápchu, bojuje proti osteoporóze a mnohé ďalšie!

Moruša je zázrakom prírody. Jej priaznivé účinky sa dnes využívajú takmer všade. Práve kvôli jej vlastnostiam by nemala chýbať v žiadnej domácnosti.

 

Moruša čierna je opadavý strom dorastajúci do výšky 12 m a šírky 15 m. Koruna stromu je guľatá, strom sa po 100 – 120 rokoch pod váhou bočných konárov často rozpraskne, niekedy aj po celej dĺžke kmeňa. To komplikuje určenie veku starých exemplárov stromu. Množí sa spravidla vegetatívne, potápaním alebo kopcovaním, stromy moruše čiernej preto často rastú v skupinách.

Listy sú dlhé 10 až 20 cm a 6 až 10 cm široké, mäkké na spodnej strane, horná strana listov má kratučké pevné chĺpky.

Predstava, že plody moruše bielej sú biele a plody moruše čiernej sú čierne je nesprávna. Kým naozaj platí, že zrelé plody moruše čiernej sú tmavofialové až takmer čierne, plody moruše bielej môžu byť biele ale aj tmavofialové až takmer čierne. Väčšina slovenských moruší s tmavými plodmi sú exempláre moruše bielej, ktorej výskyt sa na Slovensku odhaduje na 20 000 exemplárov.

Medzi oboma príbuznými druhmi existuje viacero rozdielov (napríklad rýchlejší rast, skoršie dozrievanie plodov a dlhšie stopky u moruši bielej), no najzásadnejším rozdielom medzi oboma druhmi je chuť plodov. Kým zrelé plody moruše bielej sú spravidla opisované ako sladké a chuťovo mdlé, plody moruše čiernej sú sladko-kyslé a sú považované za veľmi chutné ovocie.

U nás sa vyskytuje moruša biela, čierna a červená. Jej plody si môžete ľahko pomýliť s malinami. Možno aj preto sa zvykne označovať ako stromová malina. Na listoch moruše si najviac pochutnáva priadka morušová. Z toho dôvodu sa moruše vysádzali v blízkosti ciest a jej plody sa sušili, následne mleli na prášok a používali ako umelé sladidlo. Z moruše sa pripravujú taktiež aj sirupy, ovocné víno či džemy.

Zázračné vlastnosti moruše

Plody moruše obsahujú mnoho organických kyselín. Napríklad citrónovú či jablčnú. Je bohatá na vitamíny C,B,K,A,E, rovnako aj na draslík, horčík, mangán a železo. Niektorí odborníci tvrdia, že z moruše nie sú zázračné len plody, ale aj kôra, či listy, ktoré zabraňujú starnutiu a pomáhajú pri mnohých chorobách.

Čierna moruša na infekcie

Táto moruša má široké spektrum liečivých vlastností. Používa sa pri liečení infekcií močových ciest či ochorení dýchacích ciest a krku. Touto morušou sa bežne lieči epilepsia, závraty, nespavosť či depresie. Šťava pomáha pri kašli alebo aj pri problémoch s nadmerným močením, či potením. No priaznivo pôsobí aj na afty, čiže veľmi účinne hojí rany na ďasnách. Nezrelé plody pomáhajú pri hnačkách a naopak prezreté pomáhajú pri zápche.

Biela moruša našla uplatnenie v kozmetike

Táto moruša sa najviac uplatňuje v kozmetike. Morušu bielu obsahujú mnohé kozmetické prípravky, ktoré sú určené na bielenie pleti, odstránenie pigmentových škvŕn, pretože obsahuje inhibítory, ktoré znižujú syntézu melanínu. Mnohé očné krémy obsahujú bielu morušu pre tónovanie a čistenie tváre. Jej účinky sú podobné tým, ktoré má čierna moruša, pôsobí pri artritíde, telesnej slabosti, očných chorobách, labilite nervového systému.

Kôra z moruše pre zdravšie črevá

Kôra je výborným prostriedkom proti črevným parazitom. Pomáha pri liečení čriev a žalúdka. Pomáha tiež pri otrave jedlom, či už alkoholom alebo hubami. Z kôry sa vyrába aj prášok, ktorý sa používa na vonkajšie použitie pri ranách.

Plody sa väčšinou zbierajú od júna do augusta, listy zase na jar. Pri moruši je výhodné najmä to, že sa plody môžu konzumovať čerstvé, ale aj sušené. Moruša má naozaj flexibilné využitie a jej konzumácia môže len a len pomôcť nášmu zdraviu.

Listový čaj z čiernej moruše pre diabetikov

Život diabetikov určite nie je ľahký. Dennodenne si musia dávať pozor na hladinu cukru v tele. Pri mnohých ťažkostiach spojených s cukrovkou môže pomôcť čaj z listov moruše.

Asi 50 gramov listov z moruše zalejeme pol litrom vriacej vody a necháme desať minút luhovať. Čaj preceďte a pite ho počas dňa.

Sirup na zápaly v krku a horúčku

Kilo bobúľ čiernej moruše zalejeme pol litrom vody a pridáme dve čajové lyžičky jablčného octu. Takto pripravený sirup necháme odstáť 24 hodín. Druhý deň pridáme do zmesi kilo hnedého cukru, alebo iné prírodné sladidlo. Sirup varíme na požadovanú hustotu. Pripravený sirup nalejeme do sterilizovaných fliaš a pijeme niekoľkokrát denne zriedený s vodou.

No aj v prípade tejto zázračnej rastliny treba mať na mysli, že všetkého veľa škodí. Preto to ani s morušou netreba preháňať. Jej nadmerné pojedanie môže spôsobiť halucinácie či zažívacie problémy. A v konečnom dôsledku si tým môžete viac poškodiť ako prilepšiť. Doprajte vášmu telu štipku moruše každý deň a vaše zdravie sa vám poďakuje.

 

Recept na čaj :

Ako ingrediencia pre čaj sa používajú sušené listy v celistvom alebo v drvenom stave. Na sušenie zberáme listy začiatkom leta. Po zaliatí jednej čajovej lyžičky a aspoň trojminútovom vylúhovaní má čaj prirodzenú, jemne zemitú sladkastú chuť, príjemnú arómu a sviežu zelenú farbu, čo z neho robí výborný osviežujúci nápoj. Neobsahuje kofeín a tanín, preto je vhodný pre deti aj starších ľudí kedykoľvek v priebehu dňa a pre dobrý spánok aj večer. Jeho najlepšie účinky sa dosiahnu pitím pred jedlom alebo počas neho, ideálne 3x denne. Pijeme, samozrejme, bez cukru.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

You Might Also Like