Granátové jablká u nás zoženiete pomerne ľahko, napriek tomu však na našich tanieroch väčšinou chýbajú. A je to škoda.
Granátová jablká sú plné prospešných látok a bývajú zaslúžene označovaná ako elixír mladosti.
Granátové jablko čiže marhaník granátový, pochádza pôvodne z oblasti v Indii, avšak už v staroveku sa rozšíril do Stredomoria i Malej Ázie.
V Grécku bolo toto ovocie považované za posvätné a boli mu pripisované zázračné účinky. Prečítajte si, prečo by nemalo chýbať ani na vašom stole:
- 1 šálka zrniečok z granátového jablka vám dodá 30% dennej dávky vitamínu C, 36% vitamínu K, 16% vitamínu B9 a 12% dennej dávky draslíka.
- Pri pravidelnej konzumácii vám môže aj počas pár týždni znížiť krvný tlak a úroveň cholesterolu.
- Je preukázaný ich pozitívny účinok na pamäť. Sú dokonca doporučované na konzumáciu ľuďom trpiacich Alzheimerovou chorobou.
- Rozhodne by granátové jablká nemali chýbať v jedálničku človeka trpiaceho anémiou (chudokrvnosťou). Zvyšujú totiž úroveň hemoglobínu.
- Je skvelou voľbou ovocie pre všetkých cukrovkárov, pretože znižuje hladinu glukózy v krvi.
- Majú silné protizápalové účinky a niektoré zo štúdií naznačili, že tak môžu pomôcť telu brániť sa napríklad proti rakovine prsníka či prostaty.
A čo vy a granátové jablká? Máte ich na svojom stole pravidelne alebo ich naopak nejete vôbec? Dajte nám vedieť v komentároch.
Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.