Vedeli ste, že si zeleninu v obchode vyberáte pravdepodobne nesprávne? Podľa týchto pravidiel si vždy vyberiete tie najlepšie kusy!

hand pick one red capsicum and compare with yellow capsicum in the basket

Spread the love

Zelenina patrí k základnej zložke našej potravy. Obsahuje veľké množstvo vitamínov a je pre telo mimoriadne dôležitá. Aby ste v nej mali drahocenné látky v čo najvyššom zastúpení, je potrebné vyberať zeleninu čo možno najčerstvejšiu. Rozdiel môže byť napríklad aj v druhoch. Sú rozdiely medzi zelenou a červenou paprikou, a aj cibuľa by sa mala vyberať podľa toho, na čo ju práve potrebujete.

Cibuľa:
Klasická žltá cibuľa je v našej kuchyni asi najpoužívanejšia. Je vysoko variabilná, využijete ju ako pri pečení a varení, tak dokonca aj pri karamelizácii. No do šalátov by ste napríklad mali použiť skôr tú bielu. Je totiž sladšia, nie tak výrazne aromatická, no pri skladovaní by ste si mali dať pozor. Má tendenciu rýchlo sa kaziť a preto by sa mala spotrebovať čo najskôr.

Červená odroda by sa zase mala použiť skôr na pizzu či sendvič. Tepelnou úpravou totiž mení farbu do siva. Šalotka, ďalšia odroda cibule, patrí k tým najchutnejším. Môžete ju využiť ako prílohu k jedlám či opäť do šalátov.

Paprika:

Vedeli ste, že zelená paprika je vlastne nezrelá červená? Práve preto má aj horkejšiu chuť. Obsahuje vysoké množstvo prospešných látok, no neodporúča sa konzumovať vo veľkých množstvách.  Žltá a oranžová paprika, ako ste pravdepodobne vytušili, je stredne zrelá. Oranžová je tá sladšia, obsahuje aj viac vitamínov. Červená paprika má najväčšie množstvo A a C vitamínu, beta karoténu a iných. Je to už zrelá paprika, preto je zo všetkých najsladšia. Často však býva zo všetkých aj najdrahšia.

Kapustová zelenina:
Málokto ho má rád, no obsahuje vysoký podiel vitamínu B a C a minerálne soli. Správne, hovoríme o ružičkovom keli. Určite by ste ho do svojho jedálnička mali zaradiť, hodí sa na varenie i pečenie. Červená kapusta zase dlho vydrží, pretože je veľmi skladná. Obsahuje množstvo vitamínu A a tiež železa. Najlepšie je ju však konzumovať v surovom stave a čerstvú. Dá sa použiť aj na dusenie.

Brokolica obsahuje ešte viac vitamínu A ako kapusta. Môže sa využiť aj keď bola zamrazená, no ak by ste ju zamrazovali druhýkrát, strácala by už prospešné látky. Najlepšie je ju konzumovať tepelne upravenú.

Kaleráb obsahuje veľkú množstvo vitamínu C. Viac ako pomaranč či citrón, čo ho robí prírodným liekom. Taktiež je ho možné upravovať tepelne a je chutný aj v surovom stave.

You Might Also Like