Túto zmes mi kedysi poradil dedo a mal by ju poznať každý, kto potrebujete dať do poriadku pečeň: Je taká sila, že potrebujete len 7 dní!

Starý recept na čistenie a obnovu pečene – odporúča sa najmä po užívaní silných liekov, zhoršenej funkcii pečene a ďalších zdravotných problémoch súvisiacich práve s týmto životne dôležitým orgánom. Áno, môžete si ľahko zakúpiť v obchode najrôznejšie doplnky výživy či čaje na obnovu pečene – toto je však čistá sila prírody. Všetko, čo potrebujete sú tieto 3 zložky.

 

Nápoj pre lepšiu kondíciu vašej pečene za 7 dní

Potrebujeme:

1/3 šálky sušených hrozienok

Šťavu z 1 citrónu

1 šálka nakrájanej červenej repy

2 šálky vody

Postup:

Nalejte vodu do panvice a priveďte ju do varu. Keď voda zovrie, pridajte repu a hrozienka. Vypnite plameň, akonáhle zmes zovrie, zakryte pokrievkou a nechajte lúhovať 45-60 minút. Vložte ochladenú zmes do mixéra a pridajte čerstvú citrónovú šťavu. Dobre premiešajte, až kým nebude zmes hladká – môžeme scediť cez gázu. Váš prírodný super účinný nápoj je pripravený. Odporúča sa piť 2 krát denne po 150 ml: raz ráno na prázdny žalúdok a druhýkrát pred obedom. Táto kúra sa odporúča aplikovať len po dobu 7 až 10 dní, potom si urobte prestávku na 2 týždne a podľa potreby opakujte.

Na vysoký krvný tlak, pri anémii a menopauze

Zmiešajte 1 šálku šťavy z repy s 1 šálkou prírodného medu do hladka. Táto zmes pomáha pacientom s hypertenziou. Aby sa tlak vrátil späť do normálu, je potrebné konzumovať 1 lyžičku tejto denne pred jedlom.

Pri anémii sa odporúča použiť túto šťavu: zmiešajte pohár jablkovej šťavy a 3 polievkové lyžice repovej šťavy. Odporúča sa užívať túto zmes šťavy denne 20 až 30 minút pred jedlom. Čerstvá repná šťava zriedená 1: 1 s čistou vodou sa odporúča pre ženy počas menopauzy, ako aj pre menštruačné ťažkosti. Je potrebné užiť 1 lyžičku takejto zmesi denne pred jedlom.

Ďalšie účinky na zdravie:

  • Pomáha unaveným očiam a zlepšuje zrak. Dokonca dokáže uľaviť od bolesti hlavy spôsobenej nadmernou únavou očí.
  • Zlepšuje správne využitie bielkovín v tele.
  • Pomáha v boji proti alergiám a mykózam.
  • Čistí pečeň.
  • Znižuje krvný tlak. Pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom sa odporúča pravidelná konzumácia červenej repy.
  • Má priaznivý vplyv na srdce a cievy – zloženie červenej repy posilňuje steny ciev a tepien v našom tele, zlepšuje ich priechodnosť a stimuluje tvorbu hemoglobínu.
  • Má vplyv aj na naše prežívanie. Podľa výsledkov štúdií pomáha pri depresívnej nálade, zlepšuje sústredenosť a pomáha v boji proti nespavosti spôsobenej napätím a stresom.
  • Posilňuje obranyschopnosť organizmu a zbavuje telo škodlivých látok.
  • Bojuje proti únave, aj chronickej únave.
  • Bojuje proti rakovine – šťava z červenej repy sa odporúča nielen ako účinná prevencia rakoviny, ale aj ako podporná liečba v procese chemoterapie a následnej rekonvalescencie. Odporúča sa piť 1 pohár šťavy z červenej repy minimálne 2 x do týždňa.
  • Blahodárne vplýva na tráviace ťažkosti a prispieva k správnej funkcii žlčníka.
  • Prospieva vlasom, nechtom a pleti. Zabraňuje vzniku vrások a pokožke dodáva pružnosť.
  • lieči aterosklerózu – prospieva zdraviu ciev a tepien, zvyšuje ich elasticitu a priechodnosť,
  • pomoc pri zápaloch močových ciest – má močopudný účinok,
  • Analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,
  • Obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme ,
  • Bohatá na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.
  • Okrem uvedených faktov je červená repa bohatá na vitamíny C a E, obsahuje železohorčíkzinokdraslík.  Pre vysoký obsah kyseliny listovej je červená repa vynikajúca pre tehotné ženy – jej zloženie má priaznivý vplyv na bezchybný vývoj plodu.

Ak nemáte radi červenú repu nezúfajte, toto je 12 potravín, ktoré podporujú zdravie pečene a jej rýchlu regeneráciu:

 

Tmavo zelené listy

Kel, ružičková kapusta, kapusta obsahujú vysoký obsah síry, ktorá je potrebná pri detoxikačnom procese pečene a pomáha odstraňovať voľné radikály a iné chemikálie. Rovnako aj púpava má tmavé listy a obsahuje taraxacín, ktorý stimuluje orgány, a tým podporuje trávenie a absorpciu tukov.

Hlúbová zelenina

Hlúbová zelenina obsahuje flavonoidy, karotenoidy a ďalšie látky, ktoré neutralizujú spolu s pečeňou chemikálie, pesticídy a karcinogény, ktoré prijímame. Brokolica, kapusta, karfiol, či ružičkový kel by teda nemali chýbať na vašom tanieri.

Morské riasy

Tento druh zeleniny detoxikuje vaše telo a nedochádza tak k asimilácií ťažkých kovov, ako je kadmium. Preto sa nevyhýbajte ani morským riasam.

Klíčky, orechy, celozrnné potraviny, fazuľa

Klíčky, orechy a fazuľa obsahujú vysoké hladiny enzýmov, proteínov, ktoré fungujú ako katalyzátor všetkých funkcií tela. Tie, ktoré obsahujú sulforafan, zároveň bojujú s rakovinou a chránia pred ňou.

Potraviny, ktoré obsahujú síru

Cesnak, cibuľa, šalotka, vajcia, artičoky sú bohaté na síru, ktorá podporuje činnosť pečene a to v mnohých smeroch. Napríklad zložky v cesnaku a vo vajciach sa podieľajú na detoxikácií pečene, cibuľa, šalotka a pór neutralizujú voľné radikály a 2 fytonutrienty nájdené v artičokoch, cynarín a silymarín dokázali, že vyživujú pečeň, zvyšujú produkciu žlče a zabraňujú žlčovým kameňom.

Ovocie

Jahody, čučoriedky,maliny a brusnice sú superpotraviny, ktoré obsahujú fytochemikálie, antioxidanty, ktoré telo chránia pred voľnými radikálmi a stresom. Antokyanín a polyfenoly v bobuliach sú prevenciou pred bujnením rakoviny v pečeňových bunkách.

Jablká, podobne ako zmienené bobule, obsahujú polyfenoly, a takisto pektín, ktorý je skvelým zdrojom vlákniny.

Potraviny bohaté na prebiotiká

Prebiotiká sú nestráviteľná vláknina, ktoré je dobrá pre vašu črevnú flóru. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré podporujú vaše zdravie a blahobyt. Prebiotiká sú neživé a pomáhajú probiotikám rásť a prekvitať. Prebiotiká sa nachádzajú v špargli, póre, hlúbovej zelenine a v čakanke, púpave, repe a artičoku.

Fermentované potraviny

Medzi tieto patria kimči a kyslá kapusta, ktoré obsahujú laktobacily. Fermentácia je starodávna forma konzervácie, pri ktorej je potravina prirodzene premenená mikroorganizmami, ktoré rozkladajú všetky uhľohydráty a bielkoviny, pomáha pri trávení vďaka množstvu zdravých baktérií.

Zdravé tuky

Sú skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ale rovnako sa podieľajú na znižovaní nebezpečných hladín tuku v krvi. Ľanové semeno, chia semienka, avokádo a olivový olej, by teda nemali chýbať vo vašom jedálničku.

Korenie a bylinky

Koreniny ako napríklad škorica, koriander, kmín, kardamón, kajanské korenie, zázvor, kurkuma a fenikel obsahujú látky, ktoré udržujú vašu pečeň v dobrej kondícií. Podporujú trávenie, imunitu, stimulujú krvný obeh a rovnako kontrolujú cholesterol a obsahujú antioxidanty. Z byliniek je pre pečeň najprospešnejší Pestrec mariansky.

Živočíšne proteíny

Jedenie správneho druhu mäsa je dobrou cestou, ako si udržať svoje pečeň zdravú. Ryby, ako je losos, sardinky a ančovičky sú dobrým zdrojom bielkovín a omega-3 mastných kyselín. Pri výbere ostatných druhov mäsa by ste sa mali zamerať na to, ktoré pochádza od zvierat, ktoré boli kŕmené trávou a neboli u nich použité hormóny a antibiotiká.

Rastlinné proteíny

Potrebujeme konzumovať proteíny, aby sme vytvorili nové bunky, udržali si tkanivá a syntetizovali nové proteíny na vykonávanie základných telesných funkcií. Môžete to urobiť s vegetariánskymi zdrojmi bielkovín, ako sú morské plody, ktoré obsahujú chlorofyl alebo pomocou šošovice, cíceru a fazule.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like