Toto sú najčastejšie príčiny rakoviny v ľudskom tele. Za vačšinu z nich, môže práve vaša lahostajnosť!

Rakovina je jedna z najobávanejších chorôb, avšak býva aj veľmi častou chorobou v dnešnej dobe. Nie všetkým príčinám, ktoré spôsobujú rakovinu dokážeme predísť, avšak minimálne desiatim z nich predísť určite vieme. Ide zároveň aj o desať najčastejších príčin, kvôli ktorým vzniká v tele človeka táto zákerná choroba.

1. UV žiarenie:  Krásne opálenie je pre niektorých ľudí v lete priorita číslo jedna. Opálená pokožka však nesie aj veľké riziká a jedným z nich je rakovina kože. Keď sa bunky vašej pokožky chránia pred slnečným žiarením, vylučujú melanín, ktorý spôsobuje hnedé sfarbenie pokožky. Toto hnedé sfarbenie však primárne nepredstavuje estetickú pridanú hodnotu vašej pokožky, ale jej obrannú reakciu.

Ak si nedávate pozor a už viac krát sa vám podarilo spáliť sa, mali by ste byť opatrní. Trojnásobne väčšie riziko rakoviny kože majú ľudia, ktorí sa minimálne raz za dva roky spálili na slnku. V priemere až v 90% môže za rakovinu kože a pier práve UV žiarenie. Ochrániť sa môžete aj tak, že sa budete vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu a budete pravidelne používať kozmetické prípravky so silným ochranným UV faktorom.

2. Obezita: Obezita je druhým najčastejším dôvodom vzniku rakoviny. Pýtate sa prečo ? Nedávna štúdia z Trinity Collage v Dubline dokázala, že bunky, ktoré sú zodpovedné za ničenie rakovinového tkaniva sa upchávajú najmä tukom a tak sa stávajú nefunkčnými.

Lekári sa síce snažia nájsť liek, vďaka ktorému by sa tuk v týchto vzácnych bunkách neukladal, avšak najlepším liekom a prevenciou je dávať si pozor a obezite sa vyhýbať zdravým životným štýlom. Najčastejšie typy rakoviny, ktoré môžu byť spôsobené práve obezitou sú rakovina hrubého čreva, obličiek, pankreasu, žlčníka, prsníka, maternice a tiež vaječníkov.

3. Fajčenie: Fajčenie je jednou z najhlavnejších príčin vzniku rakoviny. Cigaretový dym obsahuje toxíny, ktoré nie sú nebezpečné len pre vznik rakoviny pľúc, ale tiež iných orgánov. Najčastejšie sa jedná o rakovinu krčka maternice, rakovinu prsníka, pier, jazyka, obličiek, močového mechúra, kože, pečene.

Fajčiari majú až 15 až 30x vyššiu pravdepodobnosť toho, že sa u nich vyvinie rakovina pľúc. Fajčenie je jedným z najnebezpečnejších faktorov, ktoré až v 90% miere prispievajú k úmrtnosti kvôli rakovine pľúc.

4. Infekcia: Infekcie v organizme vo všeobecnosti znižujú imunitu, avšak medzi najnebezpečnejšie patrí HIV, HPV, žltačka typu C a tiež Helicobacter pylori. Ide o infekcie, proti ktorým sa viete chrániť zodpovedným správaním. Najčastejšie môžete tieto infekcie získať rizikovým sexuálnym správaním a preto ako najlepšia prevencia je dávať si pozor pri výbere sexuálneho partnera.

5. Alkohol: O alkohole je všeobecne známe, že zvyšuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny v ľudskom organizme. Niekto tvrdí, že malé množstvá sú prospešné, avšak opäť tu platí, že je to veľmi individuálne. Najčastejšie býva kvôli alkoholu napadnutá rakovinou pečeň, obličky, pankreas, hrubé črevo, hrtan, hltan, pažerák ústna dutina a u žien tiež prsníky.

6. Malý prísun vlákniny v strave: Vyvážená strava je kľúčom ku zdraviu. Lekári odporúčajú každý deň jesť dostatok zeleniny a ovocia, aby mal organizmus dostatok vlákniny a vitamínov. Ak vaša strava obsahuje málo vlákniny, môže to časom viesť k vyššiemu riziku rakoviny hrubého čreva, konečníka, pankreasu, prostaty a tiež prsníkov.

7. Ionizujúce žiarenie: V istej miere sa tomuto žiareniu vyhnúť nedokážeme, pretože prirodzene prúdi zo žiarenia zeme, kozmu a zo slnka, prípadne z testovania jadrových zbraní. To, čomu je ale dobré sa vyhnúť, je medicínske ožarovanie RTG, MMG, CT a rádioterapii. Tieto procedúry sú niekedy nevyhnutné, no je dobré ich absolvovať len v tomto prípade.

8. Polotovary a vopred spracované jedlá: Všetky rýchle pokrmy sú pre našu spoločnosť pomalou a chutnou záhubou. Ľudia majú stále menej času a preto stále viac vyhľadávajú rýchle alternatívy uhasenia svojho hladu. Či už ide o sladené nápoje, fast foody, údené jedlá, či polotovary. Všetky tieto dobroty zvyšujú možnosť vzniku rakovinotvorných buniek a výskumy potvrdzujú, že až 20% prípadov rakoviny je spôsobených uprednostňovaním nezdravej rýchlej stravy.

9. Znečistenie ovzdušia: Tento faktor sa môže javiť, ako neovplyvniteľný našimi silami, avšak opak je pravdou. Ak sa začneme správať ekologickejšie, naše ovzdušie bude čistejšie a naše zdravie kvalitnejšie. Práve malé čiastočky, ktoré sa nachádzajú vo vzduchu sa dokážu dostať do krvného obehu a môžu byť príčinou rakoviny pľúc, chorôb srdca, či mozgových zlyhaní.

10. Zanedbávanie pohybu: Ak si každý deň nájdete na pohyb aspoň pár minút, váš organizmus bude zdravší a vy budete plní energie. Rôzne štúdie dokazujú, že pravidelní pohyb znižuje riziko vzniku rakoviny. Okrem toho je to skvelá prevencia pred psychickou nepohodou a kardiovaskulárnymi ochoreniami.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like