Toto poraďte aj vašim známym: Zbierka najlepších receptov z medvedieho cesnaku + domáci liek pre zdravú pečeň, obličky a srdce!

Ďalšiu príležitosť budete mať až o rok. Natrhajte si zásobu medvedieho cesnaku. Môžete si z neho pripraviť fantastické chuťovky, pagáče, šaláty, ale aj liečivú tinktúru či pesto.

 

Čo všetko dokáže medvedí cesnak s vašim telom?

• Prečisťuje tráviaci systém
• Prečistí obličky, močové cesty, podporuje močenie
• Priaznivo vplýva na vencové tepny srdca.
• Používa sa pri ženských chorobách a výtokoch.
• Detoxikácia znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus.
• Čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti
Optimalizuje cirkuláciu krvi v tele a v mozgu a tým
• Podporuje pamäť
• Znižuje krvný tlak
• Pôsobí pri nespavosti
• Účinkuje proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach
• Zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze
. Má antibakteriálny účinok, ktorý súvisí so schopnosťou zvýšiť odolnosť buniek voči baktériám
• Podporuje hojenie otvorených rán
• Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
• Znižuje bolesť spôsobenú zápalom
• Liečia sa ním kožné vyrážky, povrchové vredy, lišaje.

 

Liečivá tinktúra z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak jednoducho natrháme, opláchneme a osušíme. Listy nakrájame na drobnejšie a natlačíme do pohára alebo čírej fľaše. Keď je nádoba plná, naplníme alkoholom (minimálne 40%) a zatvoríme. Dáme na 14 dní na slnko, aby sa cesnak dobre vylúhoval. Po 14 dňoch scedíme, prelejeme do fliaš a skladujeme v chladničke.

Dvakrát denne užívame 10-30 kvapiek, minimálne 1 mesiac (ja užívam 20). Zapíjame čajom alebo len čistou vodou. Tinktúra je na problémy s obličkami a močovými cestami úžasná. Tiež pomôže srdcu, prečistí cievy a odstraňuje usadeniny z nich. To však nie je všetko!

 

Fantastické pagáče

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

20 g čerstvého droždia

1 lyžičku cukru

100 ml mlieka

150 g kyslej smotany

1 vajce

250 g margarínu alebo masla

150 g tvarohu

3 lyžičky soli

Hrsť mladých lístkov medvedieho cesnaku

1 vajce na potretie

Postup:

V teplom mlieku zmiešame cukor a droždie. Počkáme, kým nevyjde kvások.

V miske zmiešame múku so soľou a do tejto zmesi rozdrobíme margarín a potom aj tvaroh. Vajce rozmiešame so smotanou a pridáme ho do múčnej zmesi. Nakoniec pridáme aj kvások a vypracujeme tuhé cesto (pracujeme rýchlo, aby sa margarín príliš nezohrial). Vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky.

Po uplynutí tejto doby cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na tenká plát (cca 1,5 cm hrubý). Posypeme krájanými listami medvedieho cesnaku a následne preložíme na polovicu  a polovicu opäť na polovicu.

Necháme odležať 10 minút, opäť rozvaľkáme a opäť prekladáme. Po 10 minútach opäť cesto rozvaľkáme, prekladáme a následne rozvaľkáme na hrúbku približne 2 cm.  Z cesta vykrajujeme pomocou pohára jednotlivé pagáče.

Poznámka: Ak sa vám cesto nechce prekladať, môžete cesnak pridať priamo do cesta. Ja som však zvyknutá pracovať takto a výsledok je vždy skvelý.

Pagáče preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ešte cca 15-20 minút podkysnúť.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15-18 minút.

 

Syrové chuťovky

 

Potrebujeme:

400 g rozvaľkaného cesta na pizzu

250 g syra

1 zväzok medvedieho cesnaku

100 g roztopeného masla

Postup:

Cesto nakrájame na štvorčeky a do každého štvorčeka vložíme kúsok syra a trochu nakrájaného medvedieho cesnaku. Zabalíme vyformujeme tvar guľôčky. Formu na pečenie vymastíme rozpusteným maslom. Do formy vložíme guličky, ktoré potrieme rozpusteným maslom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 20-22 minút.

Langoše z medvedieho cesnaku

 

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

1 lyžička soli

Štipka cukru

20 g čerstvého droždia

cca 350 ml vody

2 lyžice oleja

2 hrste medvedieho cesnaku

olej na vyprážanie

Postup:

Múku v mise zmiešame so soľou, spravíme priehlbinu, vlejeme trochu vlažnej vody s trochou cukru  a rozdrobíme droždie. Necháme v teple stáť aspoň pol hodiny, potom pridáme olej a vymiesime cesto, vodu pridávame podľa potreby.

Nakoniec pridáme umyté a posekané listy medvedieho cesnaku. Prikryjeme utierkou, necháme hodinu kysnúť – alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Potom pomúčenými rukami na pomúčenej doske formujeme “bochníky”, priemer cca 5 cm.

Obrúskom prikryjeme, necháme 15-20 minút ešte kysnúť. Potom v rukách vyťahujeme z bochníkov “placky” – hrúbka necelý 1 cm, v strede tenšie a smažíme na oleji z oboch strán.

 

Skladaný chlebík z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

600 g chlebovej múky

200 g vlažnej vody

100 g mlieka

1 kocku droždia

½ lyžičky cukru

2 a ½ lyžičky soli

50 g olivového oleja

Náplň:

Hrsť lístkov medvedieho cesnaku nasekaných najemno

120 g zmäknutého masla

Štipku soli

Mozzarellu nakrájanú na plátky

Olivový olej na potretie

Postup:

Všetky prísady na cesto zmiešame a necháme kysnúť 15 minút. Potom cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rovaľkáme na plát – veľký približne ako plech na pečenie.

V miske zmiešame zmäknuté maslo, cesnak a soľ – túto zmes natrieme na cesto.

Cesto narežmeme na 5 cm široké pásy a tie začneme skladať ako harmoniku. Potom takto zložené pásy naskladáme tesne vedľa seba do maslom vymastenej zapekacej misy.

Plátky mozzarelly vložíme do záhybov (stačí nepravidelne, len na niektoré miesta). Cesto pokvapkáme olivovým olejom a necháme 10 minút odpočívať.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 20-30 minút.

Po 15 minútach pečenia potrieme ďalším olivovým olejom.

 

Nátierka z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

200 g pomazánkového masla

4 vajcia

3 lyžice kyslej smotany alebo majonézy

Zväzok lístkov medvedieho censaku

Soľ

Čierne mleté korenie

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame. Pridáme pomazánkové maslo, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.

Podávame s čerstvým pečivom.

Ľahký šalátik z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

  • 150 g medvedieho cesnaku
  • 200 g uhorky
  • 3 ks vajec
  • 3 lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • soľ podľa chuti

Postup:

  1. Všetky suroviny si pripravíme. Vajíčka dáme variť natvrdo, po uvarení ich očistíme a nakrájame na tenké plátky. Uhorku nakrájame, pridáme k vajíčkam, tiež pridáme nadrobno nakrájaný medvedí cesnak, pridáme kyslú smotanu alebo hustejší biely jogurt a na záver osolíme podľa vlastnej chuti.
  2. Všetko dôkladne premiešame a necháme minimálne 10 minút stáť, aby sa chute prepojili.
  3. Do šalátu pokojne môžete pridať pór, papriku, kukuricu alebo paradajku.

 

Pesto z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

1 zväzok medvedieho cesnaku

2 hrste kušu orieškov

4 lyžice olivového oleja

parmezán

soľ

Postup:

Najskôr medvedí cesnak dôkladne umyjeme, rozmixujeme listy s orieškami a postupne pridávame olej. Až potom pridáme najemno nastrúhaný parmezán a doutíme soľou.

 

Nátierka z medvedieho cesnaku a bryndze

Potrebujeme:

250 g čerstvých listov medvedieho cesnaku

500 g bryndze

100 ml olivového oleja

Soľ

Postup:

Listy umyjeme, necháme odkvapkať, nakrájame a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme a môžeme servírovať.

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

 

You Might Also Like