Toto je rýchly spôsob, ako sa zbaviť pálenia záhy, bolesti žalúdka a vyliečiť gastritídu

Žalúdok je súčasťou tráviacej sústavy a nachádza sa medzi tenkým črevom a pažerákom.

Jeho hlavnou úlohou je pomocou žalúdočných kyselín natráviť prevažne bielkoviny, ktoré sa potom v tenkom čreve pomocou enzýmov štiepia na aminokyseliny.

Aminokyseliny sa následne vstrebávajú v tenkom čreve do krvi a krvou sa potom roznášajú do ostatných orgánov, kde sa využívajú na syntézu nových bielkovín či hormónov.

Ako žalúdok okrem trávenia chráni aj črevá

Kyseliny v žalúdku majú nízku hodnotu pH, ktoré okrem rozkladania bielkovín pohodlne usmrtia aj patogénne baktérie, ktoré by mohli v tele vyvolať nebezpečné infekcie.

Týmto spôsobom žalúdok v podstate chráni črevá pred infekčnými chorobami. Pokiaľ tento proces z akéhokoľvek dôvodu zlyhá, vzniká napríklad hnačka.

Infekcia však nemusí zasiahnuť iba črevá, ale postihnúť môžu aj samotný žalúdok.

To potom vedie k zápalom žalúdočných slizníc, nadúvaniu, pálenie záhy, strate chuti do jedla, krvácanie, žalúdočným vredom a bolestiam.

Ochoreniu žalúdka sa zvyčajne odborne hovorí aj gastritída.

Faktory vyvolávajíce gastritidu

Gastritídu môžu vyvolať nasledujúce príčiny:

  • fajčenie
  • nadmerná konzumácia alkoholu
  • chronický stres
  • nezdravé stravovacie návyky
  • nadmerné užívanie nesteroidných liekov proti bolestiam (ibuprofén, paracetamol)
  • infekcia baktériou Helicobacter pylori

Na gastritídu a pálenie záhy existuje množstvo konvenčných terapií. Väčšina štandardných liekov však spôsobuje nežiaduce vedľajšie účinky, ktoré chorým ľuďom ďalej strpčujú život.

 

Našťastie existujú aj prírodné metódy, ktoré tento problém s vedľajšími účinkami nemajú. a práve o nich si teraz povieme trošku viac.

1) Rýžová voda

Uvarte 2 plné hrste ryže v 1 litri vody. Vodu sceďte a nechajte vychladnúť.

Na zmiernenie pálenia záhy a liečbu gastritídy pite denne ryžovú vodu až do ústupu zdravotných ťažkostí.

2) Mrkva a zelerový džús

Vložte do mixéra 2 mrkvy, pár stebiel zeleru a trochu vody.

Mixujte až kým nevznikne hladké smoothie. Tento nápoj zmierni príznaky a bolesti pri gastritíde a veľmi efektívne tiež potlačí pálenie záhy.

Užívajte podľa potreby.

3) Hruška a zázvor

Podobne ako pri predošlom recepte, aj tu vložte do mixéra uvedené suroviny, pridajte trochu vody a rozmixujte.

Tento nápoj má silné antibiotické a protizápalové účinky. Je veľmi účinný aj proti škodlivým baktériám v žalúdku.

4) Jablko a rumanček

Olúpte jablko a nakrájajte ho na mesiačiky. Položte ich na panvicu alebo do hrnca, pridajte vodu a pár kvetov rumančeka.

Túto zmes prevarte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Tekutinu z nej pite každý deň a bolesti žalúdka či pálenie záhy čoskoro pominie.

5) Šťáva z petržlenu

Vložte do mixéra za hrsť vňate petržlenu, liter vody a dobre to rozmixujte.

Túto tekutinu potom pite každý deň. Udržuje ju v chladničke a každý deň si pripravte čerstvý nápoj.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like