Toto je dôvod, prečo si už čoskoro nebudete v obchode kupovať klasický grécky jogurt. Toto je jeho zdravšia verzia!

Dlhodobo sa grécky jogurt teší veľkej popularite. Produkt s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom cukru je prototypom výživnej a zdravej desiaty, ktorú možno kombinovať s ovocím či pridávať do šalátov namiesto dressingu. Potom sme však narazili na zázračný islandský jogurt.

 

Mliečna bomba z Islandu

Ak ste ho doteraz nepoznali, práve máte tú česť. Skyr je islandský jogurt a je presne tým mliečnym produktom, ktorý ovládne naše chladničky počas nasledujúcich rokov. Technicky vzaté, ide viac o syr než o jogurt. Až na to, že vyzerá a chutí ako jogurt. Nutrične sú si islandský a grécky jogurt celkom podobní, ale skyr má viac bielkovín a menej cukru. Pozrite sa na konzistenčný rozdiel oboch produktov. Vyššie sa nachádza grécky jogurt, dolu zase ten islandský.

Syr či jogurt?

Ako sa to vezme. Svojou konzistenciou sa veľmi podobá jogurtu. Napriek tomu, že ide o nízkotučný výrobok, vďaka svojmu špecifickému spracovaniu má veľmi krémovú konzistenciu a hustotu. Milovníci tohto výrobku ho nazývajú ako niečo medzi gréckym jogurtom a kyslou smotanou. Spôsob výroby sa však najviac podobá nášmu termix, ibaže v bielom vydaní. Môže sa bez problémov používať aj na varenie či pečenie. Sú z neho fantastické tvarohové torty, cheesecake či omáčka na cestoviny alebo nátierka.

Tradične sa syr vyrábal s klasickou metódou, teda odkvapkávaním z textilného vrecka. Na rozdiel od bežného tvarohu si však veľké množstvo srvátky ponechá. V konečnom výsledku tak obsahuje priemerne 12% bielkovín, 3% cukru 0,5% tuku. Navyše neobsahuje naozaj žiadne umelé sladidlá ani farbivá. Za 140 gramov by ste nemali zaplatiť viac ako 0,60 eur.

Grécky jogurt má vážnu konkurenciu. Zbystrite teda pozornosť, pretože už teraz by ste ho mali nájsť na našich pultoch. A podľa referencií, si ho ľudia nemôžu vynachváliť.

Dá sa pripraviť aj doma

Samozrejme, ako všetko, aj tento jogurt si môžete pripraviť vo vlastnej kuchyni. Podľa tohto receptu ho pripravujú domáci v jeho rodnej krajine. A tam je naozaj špičkou medzi najkvalitnejšími potravinami.

Recept na domáci islandský skyr

Mlieko zahrejte na 90 stupňov. Potom mlieko schlaďte na 40 stupňov a zaočkujte kultúrami. Pridajte syridlo, ale len také množstvo, aby sa mlieko nezrazilo skôr ako za 5 hodín. Zrazeninu nakrájajte a nechajte ďalej fermentovať. Ďalšie fermentáciu môžete a nemusíte robiť, podľa toho, ako kyslý jogurt máte radi. Produkt vložte do látkového vrecka a nechajte odkvapkať. Zo skúsenosti by syrovátka nemalo odkvapkať veľa. Odkvapkanú hmotu rozmixujte a môžete konzumovať. Tento spôsob prípravy domáceho jogurtu je vhodný pre tých, ktorí nemajú príliš času nazvyš. Výsledok nie je tak krémový, ako keby ste ho robili tradičným spôsobom, nutrične je však rovnako bohatý. Islanďania si na tomto domácom produkte pochutnávajú celé roky a na jeho tradíciu nedajú dopustiť. Necháte sa zlákať?

You Might Also Like