Táto zelenina má neuveriteľne liečivé účinky. Dokáže vyliečiť týchto 12 chorôb.

Už naši predkovia používali cviklu ako zdravú potravinu, ktorá dokáže pomôcť pri liečbe rôznych ochorení. Cvikla je bohatá na výživné látky, vrátane vitamínov a mnohých minerálov ako sú zinok, jód, horčík, vápnik, sodík a ďalších substancií ako sú saponíny, flavonoidy ale prírodné zlúčeniny dusíka.

 

Jej hypoalergénne vlastnosti zlepšujú funkciu viacerých orgánov, prečisťujú žlčník, obličky a lymfatický systém.

Vďaka hustote výživných látok, je táto zelenina výborná na liečbu ochorení ako sú cukrovka, slabá imunita, arterioskleróza, ochorenie štítnej žľazy alebo anémie.

Najlepšie je, že vedľajším účinkom konzumácie cvikly je načerveno sfarbený moč, čo nie je nijako zdraviu škodlivé.

Teraz sa poďme pozrieť podrobne na to, s čím všetkým vám cvikla pomôcť.

 

1. Zlepšuje prekrvenie

Cvikla obsahuje mnoho dusíka, ktorý sa v tele premieňa na látky podporujúce krvotvorbu a prietok krvi. Týmto zaisťuje lepšie prekrvenie a zvlášť prospieva mozgu.

2. Detoxikuje pečeň

Cvikla má vysoký obsah betaínu, ktorý podporuje zdravú funkciu pečene.

3. Lieči menštruačné problémy

Táto zdravá zelenina má v sebe veľa železa, čo takisto pozitívne ovplyvňuje tvorbu červených krviniek a nahradzuje jej stratu behom menštruácie. Úspešne tak zmierňuje komplikácie vyvolané menštruáciou. Okrem toho je veľmi prínosná aj pre ženy po menopauze, pretože stabilizuje v tele hormóny.

4. Predchádza vzniku a a pomáha liečiť rakovinu

Mnohé štúdie ukázali, že šťava z cvikly má silné protirakovinové účinky, chráni bunky pred mutáciami a podporuje regeneráciu nových tkanív. Je základom aj známej Breussovej protirakovinovej kúry.

5. Znižuje krvný tlak

Vysoký obsah dusíkatých zlúčenín obsiahnutých v tejto zelenine znižuje krvný tlak. Konzumáciou 2 pohárov (2×2 dcl) šťavy z cvikly denne dokáže krvný tlak dramaticky znížiť.

6. Potláča zápaly

Cvikla obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom a potláčajú zápaly.

7. Lieči zápchu

Cvikla odstraňuje všetky problémy s tráviacim traktom a zlepšuje metabolizmus. Zlepšenie trávenia tak pomáha predchádzať a odstraňovať zápchu.

8. Lieči anémiu

Ako už bolo zmienené, cvikla je plná železa a ďalších prospešných látok, ktoré podporujú tvorbu nových červených krviniek. To pomáha nielen pri liečbe anémie v dôsledku straty krvi pri menštruácii ale aj pri anémie z iných príčin.

9. Posilňuje svaly

Konzumácia cvikly zvyšuje svalovú silu. Jej pravidelný príjem vám pomôže dosiahnuť lepšie atletické výsledky.

10. Zlepšuje pokožku

Cvikla má úžasné účinky proti starnutiu a do vďaka jej vysokému obsahu kyseliny listovej, ktorá bojuje s vráskami a ďalšími kožnými problémami. Pokiaľ ju budete často jesť, vaša pokožka bude zdravá a žiarivá.

11. Zlepšuje náladu a psychiku

Šťava z cvikly obsahuje betaín a tryptofan, čo sú dve látky, ktoré efektívne ukľudňujú myseľ a zmierňujú stres.

12. Predchádza pôrodným deformáciám

Foláty a kyselina listová v cvikle sú extrémne dôležité pre prevenciu pôrodných deformácii u vyvíjajúceho sa plodu. Doporučuje sa preto aj jej mierna konzumácia behom tehotenstva.

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

Zdroj: Beetroot Has an Unbelievable Power: It can Cure These 12 Diseases

You Might Also Like