Špinavý a mastný sporák je NOČNOU MOROU každej kuchyne! Preto prinášame ŠIKOVNÝ TRIK, ako ho vyčistiť behom chvíle…

Spread the love

Sporáky sú základnou výbavou každej kuchyne. Veď predsa v kuchyni sa varí, takže je potreba variť na niečom. Občas sa ale môže stať, že sporák, ktorý sa netešil pravidelnej úprave, na sebe bude mať pripečené zvyšky, ktoré jednoducho nejde dať dole. A to či sa snažíte, ako chcete. Takýto sporák napríklad môžete kúpiť spolu s novou chalupou alebo aj domom a chcete ho ďalej používať, pretože je funkčná a bola by škoda ho vyhodiť.

 

Nie je nič horšie

Mastný sporák so zaschnutými zvyškami je naozaj horor. Každá žena vie, že sporák je potreba umyť čo najskôr po každom varení, hneď ako sporách vychladne. Pretože inak sa jeho údržba stáva čím ďalej horšia. A vlastne platí to všeobecne: čím dlhšie sa upratovanie odkladá, tým je potom namáhavejšie. Rokmi zaschnutá špina je vôbec to najhoršie, s čím sa môže gazdinka potýkať. Tým skôr, keď už si s ňou neporadia ani klasické čistiace prostriedky. Čo s takou špinou?

Poradíte si ľahko s dostupnými ingredienciami

Kto sa už niekedy pokúšal vyrobiť si vlastné čistiace prostriedky, možno ho napadne pár vecí – citrónová šťava, jablčný ocot, jedlá sóda. To všetko sú mocní pomocníci v domácnosti na tú najhoršiu špinu. A s niektorými z nich sa zoznámite aj v starostlivosti o zašlý sporák. Naviac sa pripravený čistič dá použiť tiež napríklad na kúpeľňové dlaždičky, vaňu či umývadlo. Akonáhle ho raz vyskúšate, nedáte na neho dopustiť.

Potrebné ingrediencie:

1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva,
3 lyžice jablčného octu (možno nahradiť akýmkoľvek alkoholom),
2 lyžice čistiaceho prášku,
saponát,
¼ šálky univerzálneho čistiaceho prostriedku.

Rýchly postup prípravy:

Začnite tak, že si vezmete starý hrniec a nalejete do neho vodu vo výške cca 6 centimetrov od dna. Pridajte jablčný ocot a dobre premiešajte. Do tohto roztoku dajte horáky a varte po dobu asi 10 minút. Potom odstavíme a necháme ich vo vode do vychladnutia. Táto doba by mala byť dostatočná na to, aby tá najväčšia špina povolila a sama sa odlepila. Na zvyšnú špinu, ktorá na horákoch bohužiaľ zostane aj naďalej, je potreba použiť drôtenku so saponátom. Špina ide krásne dole, takmer sama.

Čas vyčistiť tlačidlá sporáku

Tlačidlá každého sporáka je možné vybrať. Tak to urobte. Tieto tlačidlá tiež namočíme, tentokrát ale do iného roztoku a tiež na kratšiu dobu. Takže najprv je potrebné pripraviť si roztok. Do teplej vody dajte dve lyžice kypriaceho prášku, dve lyžice saponátu a štvrť šálky univerzálneho čistiaceho prostriedku (na značke nezáleží). Poriadne premiešajte a potom vložte tlačidla sporáka. Nechajte päť minút ponorené. Potom ich vyberte a dočistite hubkou. Opäť: špina pôjde krásne dole bez akejkoľvek zvýšenej námahy.

Zostáva vydrhnúť samotný sporák

Octovú zmes, ktorú ste použili na čistenie horákov môžete použiť aj na vyčistenie zašlého sporáku. Naneste ju v malej vrstve na sporák a drôtenkou čistite. Malo by to ísť pomerne ľahko. Ak sa všetko ihneď nevyčistí, potom bude potrebné použiť ešte aj kypriaci prášok. Ten naneste na suchý sporák a vlhkou hubkou ho rozotierajte po celom povrchu špinavého sporáka. Špina bude povoľovať a uvoľňovať sa.

Všetko krásne čisté

Výsledkom tohto postupu bude krásny sporák, ktorý bude vyzerať ako nový! Vyskúšajte tento postup aj vy, a to nielen na zašlý sporák, ale aj pri pravidelnej údržbe. Upratovanie sporáka už pre vás bude takmer bez akejkoľvek námahy. Stojí za to, tento postup vyskúšať, budete určite milo prekvapení.

You Might Also Like