Sóda bikarbóna – lacný liek, ktorý pomáha liečiť autoimunitné ochorenia, rakovinu, artritídu a ďaleko viac.

Sóda bikarbóna, známa aj ako jedlá sóda, chemickým názvom hydrogénuhličitan sodný, je bežným tovarom používaným v kuchyni ako prísada na pečenie do pečiva.

 

Z názvu vyplýva, že súvisí s domácim, nielen kuchynským využívaním. Používa sa aj na domáce liečenie rôznych ochorení a ich príznakov.

Polovica čajovej lyžičky sódy bikarbóny sa často používa napríklad na úľavu od pálenia záhy, refluxu žalúdočnej kyseliny, ale aj na bielenie zubov.

Sóda bikarbóna vyrovnáha hladinu pH v tele

Predpokladá sa, že ak sa sóda bikarbóna užíva vnútorne, zvyšuje pH krvi. Toto bolo podľa všetkého základnou premisou toho, že jej užívanie bolo odporúčané ako prostriedok pri prevencii pred nachladnutím a chrípkou.

Na úroveň pH sú veľmi citlivé aj enzýmy, ktoré sú základnou súčasťou biochemických reakcií. Tie prebiehajú najlepšie v zásaditom prostredí. Dôležitú úlohu pri udržiavaní vhodnej úrovne pH v organizme zohráva strava. Súčasné bežné stravovacie návyky však spôsobujú znižovanie úrovne pH a vytvárajú v tele kyslé prostredie.

Ak sa tkanivá permanentne nachádzajú v stave acidobázickej nerovnováhy, bunkové aktivity a funkcie sú narušené. Pri nízkych úrovniach pH začínajú bunky kolabovať. To vedie k vážnym zdravotným problémom: onkologickým a srdcovocievnym ochoreniam, gastritíde, osteoporóze alebo cukrovke.

Mnohým ochoreniam pritom pomáha predchádzať konzumácia sódy bikarbóny. Táto látka prispieva k transportu kyslíka: rozširuje cievy a pomáha ho uvoľňovať do buniek. V bunkách sa tým zvyšuje pH. Ak je napríklad pH moču vysoké (zásadité), nenastáva kryštalizácia odpadových látok metabolizmu v močovom trakte. Klesá tak riziko ochorenia na dnu, obličkové kamene, cukrovku alebo choroby srdca.

Sóda bikarbóna na autoimunitné ochorenia

Podľa vedcov môže denné užívanie sódy bikarbóny pomôcť znížiť deštruktívny zápal autoimunitných ochorení, ako je reumatoidná artritída, cukrovka 1. typu, ochorenie štítnej žľazy, lupus, psoriáza, roztrúsená skleróza a ďalšie.

Zatiaľ čo imunitný systém nás zvyčajne chráni pred chorobami a infekciou, u človeka, ktorý má autoimunitné ochorenie, imunitný systém napadne aj zdravé bunky v tele. Sóda bikarbóna alebo hydrogenuhličitan sodný povie slezine – ktorá je súčasťou imunitného systému – aby nevytvárala takú silnú imunitnú odpoveď, tvrdí štúdia.

„Pitie sódy bikarbóny určite ovplyvňuje slezinu a myslíme si, že je to prostredníctvom mezoteliálných buniek,“ uviedol spoluautor štúdie Paul O’Connor z Augusta University v americkom štáte Georgia.

Zistenia zverejnené v časopise Journal of Immunology ukázali, že keď potkany alebo zdraví ľudia pijú roztok z jedlej sódy, ​​žalúdok dostane pokyn, aby vyprodukoval viac kyseliny na trávenie ďalšieho jedla. A mezoteliálne bunky v slezine dostanú pokyn, že nie je potrebné nasadiť ochrannú imunitnú odpoveď. „Je to pravdepodobne len hamburger, nie bakteriálna infekcia,“povedal O’Connor o správe, ktorú bunky dostanú.

Po dvoch týždňoch pitia vody so sódou bikarbónou, vedci spozorovali v slezine, ako aj v krvi a obličkách, že populácia imunitných buniek nazývaných makrofágy sa premenila z primárne tých, ktoré podporujú zápal, nazývané M1, na tie, ktoré ho znižujú, nazývané M2.

„Prechod od zápalového k protizápalovému profilu sa deje všade,“ povedal O’Connor. „Videli sme to v obličkách, videli sme to v slezine, teraz to vidíme v krvi.“ Táto premena je pravdepodobne spôsobená zvýšenou konverziou niektorých prozápalových buniek na protizápalové, spolu so skutočne vyššou produkciou protizápalových makrofágov, dodal.

Vedci tiež videli posun v iných typoch imunitných buniek – zvýšil sa počet regulačných T buniek, ktoré zvyčajne znižujú imunitnú odpoveď a zabraňujú imunitnému systému, aby napadol vlastné tkanivá. Tento protizápalový posun trval najmenej štyri hodiny u ľudí a tri dni u potkanov, tvrdí štúdia.

„Je to potenciálne naozaj bezpečný spôsob liečby zápalových ochorení,“ povedal O’Connor.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like