S týmto testom zistíte, či sú vaše jablká pokryté rakovinotvorným voskom

Príroda nám poskytuje všetko, čo potrebujeme preto, aby sme si udržali dobré zdravie. Patrí medzi to aj ovocie, ktoré je rovnako sladké ako rôzne sladkosti, ale pre nás oveľa prospešnejšie.

Jablká, hrušky a ďalšie druhy ovocia sú plné vitamínov a minerálov. Bohužiaľ, tak ako u iných vecí na svete, i ovocie sme dokázali pokaziť používaním pesticídov, umelých hnojív a iných chemikálií.

Pomerne vážnym problémom je aplikácia toxického vosku, ktorým výrobcovia a predajcovia pokrývajú mnohé druhy ovocia.

Používaný vosk totiž pochádza z rovnakého zdroja, z akého sa vyrábajú motorové oleje, čiže z ropy. No a taký vosk je pre náš organizmus nadmieru toxický.

Prečo pestovatelia používajú umelý vosk

Farmári a distribútori ovocia zaužívali tento odporný zvyk, kedy aplikujú na ovocie umelý vosk. Príčinou je údajne to, aby ovocie dlhšie vydržalo v skladoch.

Počas uvedeného procesu odstráni z ovocia jeho prirodzený ochranný povlak a namiesto neho aplikujú umelý vosk.

Tvrdia, že sa ho tým snažia chrániť pred plesňami a baktériami, čím si má takto ošetrené ovocie zachovať dlhšie svoju čerstvosť. Pravda je však trošičku iná.

Umelý vosk zvýrazňuje farbu ovocia a na pohľad ho robí atraktívnejším a chutnejším. No a také ovocie sa potom aj ľahšie predáva. Práve to je hlavným motivátorom predajcov i výrobcov.

V poslednom desaťročí sa začali spotrebitelia čoraz viac pýtať, či je takýto postup naozaj potrebný alebo, či sa jedná len o trik, ako obalamutiť spotrebiteľa.

Zloženie umelého vosku

Keďže sa v prípade vosku nejde o potravinu, ale len o pomocnú látku, pestovatelia a predajcovia nie sú povinní zverejňovať jeho zloženie.

Výsledkom je, že sa šíria správy o tom, že takýto umelý vosk obsahuje niekoľko toxických ingrediencií. Okrem ropných zložiek sa v ňom dokonca našli aj také alergény ako sója, lepok či mliečne zložky.

No a potom to sú samozrejme látky ako fungicídy, konzervačné činidlá, umelé farbivá a ďalšie veci, ktoré zlepšujú vzhľad ovocia.

Vo všetkých prípadoch sa jedná o známe karcinogény, ktoré v potravinách nemajú čo hľadať.

Test na zistenie, či ovocie pokrýva umelý vosk

Otázka teda znie, ako odhaliť, či vaše ovocie pokrýva nebezpečný toxický vosk.

Ide o pomerne jednoduchý test. Vezmite vaše ovocie a vylejte na neho veľmi horúcu vodu – buď z kohútika, alebo ešte lepšie prevarenú vodu.

Ak sa povrch ovocie zmení z priesvitného na taký, ako je zobrazený na úvodnom obrázku, potom je vaša ovocie pokryté umelým voskom.

Môžete sa pokúsiť ho zoškrabať nožom dole, ale najlepšie je také ovocie vôbec nejesť, pretože sa vám nikdy nepodarí odstrániť nános vosku kompletne.

Ako sa vosk na jablku objavia môžete sledovať na nasledujúcom videu.

Ako sa vyhýbať ovociu s umelým voskom

Oveľa lepšie ako zistiť, že ste kúpili ovocie pokryté umelým voskom, je také ovocie vôbec nekúpiť.

Hoci väčšina výrobcov používa umelý vosk, existujú aj výrobcovia, ktorí používajú vosk prírodný, prípadne nepoužívajú žiadny.

Prírodný vosk sa vyrába z vecí ako karnaubský vosk, drevenej živice alebo včelieho vosku. Navyše neobsahuje žiadne pesticídy, fungicídy, umelé konzervanty, ani žiadne ropné produkty.

Najlepšie je preto kupovať sezónne ovocie od drobných lokálnych pestovateľov (babky na trhovisku, ktoré predávajú plody z vlastnej záhrady) alebo v obchodoch s bio potravinami.

Vždy sa však pre istotu opýtajte na pôvod predávaného ovocia a či neobsahuje umelý vosk alebo iné postrekové látky.

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like