Rakovina sa dá vyliečiť. Tento doktor odmietol mlčať a vyzradil pravdu, čím šokoval celú verejnosť.

Profesor Colin T. Campbell sa nedávno ocitol na križovatke svojho života. Musel si vybrať jednu z dvoch vecí – buď pre svoju profesionálnu kariéru, alebo pre zdieľanie nových vedeckých objavov, ktoré každému človeku dokážu zmeniť svet k lepšiemu.

 

U jeho dverách sa dokonca objavili agenti CIA a pýtali sa ho na jeho nové objavy. Zároveň ho jeho kolegovia v práci varovali, aby nepokračoval v kontroverznom výskume.

Vyhrážali mu tiež, že ak neprestane, bude z práce prepustený. Napriek tomu všetkému sa Dr. Campbell rozhodol pre pravdu.

Čo zistil profesor Campbell?

Colin T. Campbell je profesorom nutričnej ​​biochémie na Cornell University. Počas svojho posledného výskumu zistil, že primárnou príčinou väčšiny chronických ochorení, vrátane rakoviny, je konzumácia živočíšnych bielkovín.

Medzi ne patria ako tradičné mäso, tak mliečne výrobky a dokonca aj ryby. Podarilo sa mu objaviť súvislosť medzi rakovinou prsníka a mliečnou bielkovinou kazeín.

Hoci je doktor Cambell profesionálom, je ostro proti rôznym populárnym diétam. Nevychádza dobre ani s mnohými lekármi celebrít. Jeho cieľom je, aby zdravie bolo dostupné pre všetkých, vrátane ľudí z rozvojových krajín, ktorí si nemôžu dovoliť drahé farmaceutické lieky.

Prečo lekári nedokážu vyliečiť mnoho ochorení?

Podľa Dr. Cambell lekári nedokážu vyliečiť mnoho ochorení preto, že nemajú dostatočný tréning v oblasti výživy. Nevedia tak poskytovať odborné rady v stravovaní. V jeho prípade strávil 50 rokov prácou v laboratóriách financovaných z verejných zdrojov (nezaťažených lobingom korporácii) a dnes by sa chcel s výsledkami svojej práce podeliť so svetom. Ako uvádza, jednoduché zmeny v stravovaní dokážu predísť ochoreniam srdca, výrazne znížiť riziko rakoviny a dokonca aj rakovinu samotnú vyliečiť.

Podľa neho konzumácia živočíšnych bielkovín aktivuje v tele rakovinové bunky, zatiaľ čo obmedzenia ich príjmu naopak toto riziko znižuje. Inými slovami, príjem vysokého množstva bielkovín živočíšneho pôvodu podporuje delenie rakovinových buniek a dodáva kyslík voľným radikálom, ktoré rakovinu neraz spôsobujú.

Štúdium vplyvu mliečnych bielkovín na rakovinu u detí na Filipínach

Dr. Campbell silno verí, že liek na rakovinu sa ukrýva (verte tomu, alebo nie) – v rastlinách. Pochádza z konzervatívnej rodiny, ktorá žila na farme. Počas obdobia, kedy vyrastal, veril, že mlieko je výborným zdrojom nutričných látok. V začiatkoch svojej akademickej kariéry študoval vplyv mliečnych bielkovín na zdravie detí na Filipínach. Bol ohromený výsledkom, keď odhalil súvislosť medzi živočíšnymi bielkovinami a rakovinou pečene.

Ešte zhrozenější bol, keď si následne prečítal jednu indickú štúdiu, ktorá došla k rovnakému záveru.

Tieto zistenia išla proti všetkému, v čo dovtedy veril. Preto spolu so svojím synom v roku 2005 napísali knihu o stravovaní a výsledkoch epidemiologických štúdií. Napriek očakávaniam sa mu podarilo predať vyše 1 milión výtlačkov tejto knihy, ktorá bola následne preložená do viac ako 25 svetových jazykov.

V roku 2013 napísal ďalší bestseller, v ktorom uvádza, že mliečna bielkovina kazeín patrí k najhorším karcinogénom v strave, aký bol kedy identifikovaný.

Zdravie a rastlinná strava

Hoci výskum profesora Campbella nebol nikdy schválený pre klinické skúšky na ľuďoch, niekoľko menších štúdií preukázalo, že strava založená na rastlinách dokáže nielen predchádzať, ale dokonca liečiť mnohé ochorenia srdca.

Edward Giovannucci je ďalším profesorom výživy a epidemiológie na Fakulte verejného zdravia Harvardskej univerzity, ktorý súhlasí s Dr. Campbellom.

Hovorí, že klasický typ našej stravy je zdrojom takmer všetkého poškodeného zdravia na svete. Za najhoršiu vec na západnej strave považuje nielen obsah kazeínu, ale aj to, že sa ľudia všeobecne prejedajú.

Napriek uvedeným zisteniam ľudia stále preferujú konzumáciu živočíšnych potravín.

Síce platí, že mlieko je lepšia potravina než napríklad sladené bublinkové nápoje, výskumy však ukazujú, že mlieko nezlepšuje kvalitu kostí v pokročilejšom veku.

Práve naopak – mlieko zvyšuje riziko osteoporózy.

Magazín The Cornell Chronicle sa zaujímal o to, že bude publikovať výsledky výskumu profesora Campbella. K tomu však nikdy nedošlo kvôli silným tlakom farmaceutických firiem na univerzity a médiá.

Doktor Cambell vo svojej knihe spomína, ako sa mu niektorí ľudia z Americkej komunity nutričných odborníkov snažili zrušiť jeho členstvo.

V súčasnosti sa svoje poznatky snaží medzi verejnosť šíriť pomocou školenia zdarma, na ktorých sa uvádza, ako vlády vedome ignorujú skutočnú nezaujatú vedu a namiesto nej do popredia dávajú skorumpovaný korporátnej výskum.

Záver

Záujmy globálnej ekonómie sa predierajú do poľnohospodárstva, živočíšnej aj rastlinnej výroby. Záujmy agrochemických a farmaceutických firiem sa zase tlačia do zdravotníctva aj školstva.

Súčasná spoločenská klíma oslavuje mliečne výrobky a konzumáciu mäsa. Prospech a zisk z toho však má iba potravinársky a farmaceutický priemysel, pričom bežní ľudia často čelia fatálnym následkom.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like