POZOR! Toto je najnebezpečnejší biely toxín ktorý jeme denne – nie je to soľ ani cukor

V dobe, ktorá podporuje zdravý životný štýl, biopotraviny a ekohospodárstvo, je pre mnohých z nás už na „prvý pohľad“ glutaman sodný nesympatický. Výrobcovia potravín zachytili tento trend a na obaloch zvýrazňujú „bez glutamanu“, „bez konzervantov“,  prípadne glutaman zamaskujú za iný názov (hydrolyzovaný rastlinný proteín) a spotrebiteľ netuší, čo je E 621.

 

Viete čo je E621, tiež známy ako glutamán sodný?

 Určite by ste boli prekvapený keby ste zistili čo v skutočnosti jete každý deň. To čo prijímate cez rôzne pochybné potraviny má hrozný dopad na celkové vaše zdravie a teda aj telo.

 

Glutamán sodný E621

je veľmi častý prídavok do jedla ktorý nájdete takmer v každej potravine. Nejestvuje na svete takmer žiadna reštaurácia ktorá by nepoužívala toto ochucovadlo. Je to jedna z najnebezpečnejších látok a konzumujeme ju každý deň, bez toho aby sme si to uvedomili!

Glutamán sodný je vo forme bieleho kryštalického prášku a podobá sa soli a cukru. Taktiež je možné ho nájsť v tekutej forme. Má chuť mäsovej polievky a môže byť pridaný do každej potraviny na zlepšenie jej chuti. Glutamán sodný a jeho príjem zvyšuje chute na jedlá, čo teda vedie k prejedaniu a obezite.

Funguje tak, že stimuluje mozgové bunky spôsobom rovnakým ako to robia drogy a teda vytvárajú akýsi pocit závislosti. Ľahko sa absorbuje do krvi a mozgu, čo spôsobuje zmeny v génoch ktoré sú zodpovedné za zmysel chuti.

Dúfame že ste sa dozvedeli opäť o čosi viac. Ak bol článok pre vás užitočným, neváhajte ho zdieľať s vašimi priateľmi, blízkymi či rodinou.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

You Might Also Like