Poznáte najvýživnejšiu časť kiwi? U mnohých končí v koši!

Heap of whole and sliced kiwi fruits. Pile of fresh juicy kiwi fruits on pink wooden surface.

Spread the love

Kiwi je jedno z najbohatších druhov ovocia na vitamín C, ktorý zlepšuje videnie a posilňuje imunitný systém.

 

Toto tropické ovocie pôvodne pochádza z Číny. Kiwi je oválne a má chlpatú šupku. Mnohí ho zbožňujú pre jeho sladko-kyslú chuť, no to najdôležitejšie sa z neho vždy vyhodí.

Kiwi je jedno z najbohatších druhov ovocia na vitamín C, ktorý zlepšuje videnie a posilňuje imunitný systém. Pomáha lepšie zvládať stresy, podporuje správne sústredenie a je výborným pomocníkom pri tvorbe dobrej nálady. Podobne ako banán má aj vitamín E a draslík.

Avšak viete, ktorá časť tohto ovocia je najzdravšia? Je to práve hnedá chlpatá šupka. Táto časť kiwi nevyzerá až tak lákavo ako jeho zelená šťavnatá dužina, no táto koža je rovnako jedlá. Naviac obsahuje výživné látky, ktoré sa v dužine nenachádzajú. Sú to napríklad E.coli, ktoré sú jednou z najdôležitejších zložiek črevnej mikroflóry.

 

Zabezpečujú správny priebeh tráviacich procesov. Taktiež obsahuje látky, ktoré bojujú proti stafylokokovej infekcii. Táto infekcia postihuje najmä osoby s poruchami imunity, ktorú na druhú stranu podporuje vyššie spomínaný vitamín C. V šupke je obsiahnutý aj vysoký podiel vlákniny, je dokonca vyšší ako v samotnej dužine.

Predstava jedenia hnedej chlpatej kože kiwi nemusí byť najpríjemnejšia, preto je vhodné pridávať ju do smoothie. Mixér ju pomelie na malé kúsky a bude nebadateľná. Alebo ju stačí pokrájať na tenké plátky, ktoré potom už iba dáte do ovocného šalátu.

Kiwi, teda jednoznačne patrí medzi ovocie, ktoré by sa malo jesť so šupkou!

You Might Also Like