Pach, špina a modrá farba: Veterinári zadržali 300 kíl závadného poľského mäsa!

Bol to hnus! Bezmála 300 kíl závadného poľského mäsa odhalili inšpektori veterinárnej správy spolu s colníkmi v zapáchajúce dodávke, ktorú zastavili v Olomouckom kraji. Ďalšieho viac ako pol metráku objavili v ázijskom bistre vo Vyškove…

“Je to prvý záchyt tohto rázu v našom regióne,” prezradil Blesku riaditeľ krajskej pobočky Štátnej veterinárnej správy v Olomouci Aleš Zatloukal s tým, že inšpektori teraz cielene monitorujú všetky pohyby mäsa po Česku. Veterinárna správa zintenzívnila v minulých dňoch v súvislosti s aférou okolo poľského mäsa svoju činnosť, pričom veľmi úzko spolupracuje s colnou správou. Práve colníci vytipovali poľského vodiča dodávky s mäsom už na hraniciach.

 

Hnus v aute
Keď inšpektori dodávku zastavili, hneď zaznamenali nepáčiaci sa im zápach. Vnútri potom objavili 240 kíl hydinového a 20 kíl bravčového mäsa. “Vnútorná plocha vozidlá úplne nespĺňala požiadavky na prepravu potravín živočíšneho pôvodu. Podlaha aj steny prepravného priestoru boli špinavé, hrdzavé dvere nemali krytia a v celom priestore bol cítiť veľmi silný zápach, “uviedli potom inšpektori v oficiálnej správe.

Zaplatia likvidáciu

Pracovníci veterinárnej správy mäso na mieste znehodnotili špeciálnou modrou farbou, určenú na označovanie závadných potravín. “Vodič je teraz povinný všetko označené mäso zlikvidovať, to znamená odviezť ho do kafilérie a k nám sa potom dostaviť s dokladom o vykonanej likvidácii,” prezradil šéf olomouckých inšpektorov Zatloukal.

Sankcie vysoké, ale …
Inšpektori môžu obchodníkom či prevádzkovateľom potravinárskych prevádzok udeliť v prípade podobných excesov až padesátimilionovú pokutu. “Bohužiaľ na mieste pri kontrole nemáme právo pokutu udeliť a v prípade zahraničných priestupkoch je veľmi zložitá vymáhateľnosť. Zásielky nepreberajú, na výzvy nereagujú, “konštatoval Zatloukal.

 

Problémy aj v bistre
Inšpektori odhalili ďalšie problematické mäso v ázijskom bistre vo Vyškove. V zázemí kuchyne tam našli 60 kilogramov chladeného a naporcovaného mäsa, ktoré nebolo riadne označené, a majiteľ nemal doklady o jeho pôvode. Aj tu inšpektori mäso nafarbili a nariadili jeho likvidáciu.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like