Nórsky losos je jednou z NAJJEDOVATEJŠÍCH POTRAVÍN na svete. Tieto fakty vás prekvapia!

Počas niekoľkých mesiacov francúzski novinári Nicolas Daniel a Louis de Barbeyrac študovali rybolovný priemysel zvnútra. Vydali sa na cestu z Nórska do Vietnamu, navštívili Švédsko a Dánsko. Výsledkom ich vyšetrovanie sa stal film, ktorý odhaľuje pravdu nórskeho lososa, ktorú sa “rybárske lobby” snaží skryť.

 

Vyšetrovanie začali na západe Nórska, kde je vo vidieckych oblastiach mnoho rybích fariem, ktoré sa zaoberajú umelým chovom lososov. Novinári sa stretli s nórskym aktivistom, ekológom a zakladateľom Zväzu ochrancov prírody Nórska, Kurtom Oddekalvom, ktorý považuje za poburujúcu skutočnosť fakt, ktorý sa skrýva pod vodami fjordov.

Kurt Oddekalv už dlhodobo vedie vojnu s farmami, ktoré chovajú umelo lososy v Nórsku. Rozprával šokujúce podrobnosti o ich práci.

“V Nórsku je situácia s rybami katastrofálna. Rýb je príliš veľa: na takej malej farme chovajú aj 2 milióny kusov. Ryby sú choré, teraz je už možné hovoriť o pandémii: nekróza pankreasu a infekčná anémia lososov už zachvátila celé Nórsko, ale skrývajú to pred verejnosťou “.

Aktivisti sledujú veľké rybie farmy posledných desať rokov, držia ich pod kontrolou a zhromažďujú dôkazy. Majú v rukách záznamy, ktoré ukazujú ako pracovníci rybích fariem lejú do vody silný pesticíd, ktorý má neurotoxické účinky.

“Oni sami musia nosiť masky a ochranné obleky, aby sa chránili pred chemikáliami na ošetrenie nádrží od parazitov. Na rybích farmách to nie je nezvyčajné. V lososoch je možné nájsť celý rad chemikálií, ktoré ohrozujú aj človeka. “Kurt hovorí priamo:” Nórsky losos je jedna z najjedovatejších potravín vo svete “.

Rybolovný priemysel v Nórsku prináša 4 miliardy dolárov ročne a je na druhom mieste po rope. Hlavný problém nórskych chovateľov sú takzvané rybie vši, ktoré parazitujú na tele ryby a môžu ju zabiť. Morské rybie vši vyvíjajú odolnosť voči akýmkoľvek chemikáliám, preto chovatelia používajú neustále účinnejšie pesticídy.

“To sa negatívne prejavuje na rybách. Až 50% tresiek sa na farmách rodí s mutáciami, napríklad nemôžu zavrieť ústa. Je to génová mutácia a aby zmizla, musí v mori prežiť osem generácií.

Ak človek uvidí takú rybu, jesť ju nechce, ale ak sa odreže hlava, nikto si to nevšimne. ”

Losos je tiež predmetom mutácií a Kurt nám predviedol, ako sa čerstvé mäso z lososa rozpadá pri pitvaní. “To by nemalo byť, mäso by malo byť pružné. Ako viete, divoký losos má 5 – 7% tuku a umelo chovaný 15 – 34% tuku. V tukovom tkanive sa hromadia všetky toxíny. V dôsledku toho sa táto ryba stáva jednou z najjedovatejších vo svete. “

Francúzsky toxikológ Jerome Ryuzzen v priebehu svojho výskumu potvrdil slová Kurta Oddekalva: “V skutočnosti je stupeň kontaminácie umelo chovaného lososa veľmi vysoký. Až 5 krát je toxickejší a škodlivý ako akékoľvek iné produkty. Týmto toxínom je potrebné sa vyhnúť, inak riskujeme zdravie. ”

Losos a GMO

Losos sa môže stať prvým geneticky modifikovaným živočíchom, ktorý bude schválený pre ľudskú spotrebu. Úrad pre kontrolu potravín a liečiv rozhodol, že geneticky modifikovaný losos, ktorý rastie dvakrát rýchlejšie ako jeho nemodifikovaný náprotivok, je neškodný ako pre konzumáciu, tak pre životné prostredie.

“Existuje možnosť, že táto ryba sa skôr či neskôr dostane do oceánov,” povedal Discovery News Brian Ellis, rastlinný biotechnológ z Univerzity Britskej Kolumbie vo Vancouveri. “Myslím, že ak budeme pokračovať týmto smerom, mali by sme byť pripravení na doteraz neznáme následky.”

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

Upozornenie: Tento článok má len informačný charakter a jedná sa o preklad zo zahraničných webov. Nenahrádza lekársku liečbu, vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie. Všetky potrebné kroky najprv konzultujte so svojím lekárom / lekárnikom.

PRIDAJTE SA K NÁM!

You Might Also Like