Nechcete jesť geneticky modifikované potraviny? Toto vám pomôže odlíšiť ich od tých skutočných. Silné…

Na Slovensku je pestovanie, predaj a kŕmenie zvierat geneticky upravenou kukuricou povolené. Najnovšie výsledky francúzskych vedcov, ktorí skúmali jej účinky, však ukazujú, že táto plodina je karcinogénna.

Slovensko povoľuje dovoz, predaj, ako aj pestovanie geneticky modifikovaných potravín. Pestuje sa u nás podľa niektorých údajov dokonca až na 900 hektároch. Záhadou však ostáva kde, pretože tento údaj nikto neudáva a všade sa tvrdí, že sa jedná o výrobné tajomstvo. Najnovšie sa majú na našom území začať pestovať aj GMO zemiaky. Ekológovia sú zásadne proti tomu.

Ide o to, že v laboratóriách ich genetický základ zmenili pomocou génových technológií. Výsledkom je prítomnosť nového genetického materiálu, ktorý sa v pôvodnom produkte nenachádzal. Teda napríklad do rastliny sa vkladá genetický materiál z niektorého druhu zvieraťa. Do orechu alebo obilniny, naopak, genetický materiál z kvetov. Týmto spôsobom šľachtíme lepšie a rýchlejšie nové druhy odrôd. Samé o sebe však geneticky modifikované potraviny nie sú pre človeka nebezpečné. No nie sú preňho ani prirodzené. Aspoň zatiaľ tento fakt žiadna vedecká štúdia nepotvrdila, ibaže ani nevyvrátila.

A ďalej?

Veľa krajín sa od týchto procesov snaží oslobodiť. Niektorým sa to podarilo celkom, iným len čiastočne. Čoraz častejšie sa však ozývajú hlasy, ktoré poukazujú na nesprávnosť takéhoto jedla, klamanie spotrebiteľov, a aj zdravotné riziká. Ako teda odlíšiť „skutočnú“ potravinu od tej geneticky modifikovanej?

Odhaliť takúto potravinu nebude úplne jednoduché, no dá sa to. Najjednoduchší príklad za všetky sú napríklad extrémne rýchlo klíčiace paradajky. Práve ste si ju doniesli z obchodu a kým ste ju stihli rozrezať, zrniečka už aj vyhodili klíčky.

Svet sa pýta, prečo je zrazu toľko alergikov? Odpoveďou môže byť napríklad aj nadmerná konzumácia geneticky modifikovaných potravín. Tie preukázateľne spôsobujú alergie a nie zanedbateľné.

Ako ich odhaliť?

Krásne hladké, dokonale lesklé a ideálneho tvaru. Už len toto by vám malo byť podozrivé, ak ste práve chytili do rúk napríklad ukážkovú papriku. V prípade, že v debničke so zeleninou sú všetky kúsky presne také isté a rovnako nádherné, neberte ich. Skutočná zelenina nikdy nemá dokonalý tvar a už vôbec nie je kúsok za kúskom rovnaký. Ak na zelenine alebo ovocí nie je jediná chybička, jediné zahryznutie od červíka či prirodzeného organizmu, potom ide stopercentne o geneticky modifikovanú potravinu. Tie sú od takýchto javov chránené jedna radosť a pestujú sa už vopred chemicky predpripravené na to, aby do nich nič nevliezlo.

Ak si kúpite červený melón a vo vnútri len neveriacky hľadáte jadierka, myslíte si správne. Tento melón je geneticky modifikovaný. Potraviny s takouto chybičkou krásy sa vždy pýšia absenciou typických znakov, medzi ktoré patria jadierka, semienka či kôstky.

Ak si kúpite jablko, odhryznite si z neho a nechajte ho 10 minút nedotknuté. Ak začne klasicky hnednúť, teda podliehať prirodzenej oxidácii, potom ho pokojne dojedzte. Ak nezačne, vedzte, že máte dočinenia s geneticky modifikovaným jablkom.

Pri kúpe banánov si skúste zapamätať niekoľko čísiel. Ak na nálepke banánu nájdete kódy 4011 alebo 94011, ide o skutočné banány. Ak sú však banány z USA a kód začína číslom 8, potom sú geneticky modifikované.

Podobne ako ovocie a zelenina, aj obilniny a strukoviny sa pestujú takýmto spôsobom. Napríklad taká sója. Až celé tri štvrtiny celkového množstva sóje pestovanej po celom svete je geneticky modifikovanej. To isté sa týka arašidov, do ktorých vkladajú genetickú informáciu z petúnií. Presne z takých, aké pestujete na balkóne. Preto tieto arašidy nebývajú napádané škodcami tak ako ich prirodzení bratia.

Aj keď vás geneticky modifikované potraviny nezabijú, vo svete sa čoraz viac poukazuje na ich škodlivý vplyv. Naučte sa ich rozlišovať a vedzte, čo ukladáte na tanier sebe aj svojim blízkym.

Aký máte na túto problematiku názor? Dajte nám vedieť v komentároch.

zdroj: sovkusom.ru

You Might Also Like