Nakrájala 3 hrste medvedieho cesnaku a len zaliala olejom: Čo z toho o pár dní vzniklo vyvážia zlatom v každej rodine!

Medvedí cesnak (Allium ursinum) je zdravá a chutná bylinka, ktorá rastie skoro na jar vo vlhších lesoch po celej Európe a v časti Ázie. Jeho výrazná vôňa, korenistá chuť a liečivé účinky sú známe už tisícky rokov. Naši predkovia ho hojne využívali v kuchyni a pri liečbe mnohých ochorení.

 

Svojej obľube sa teší aj u lesných zvierat, ako napríklad u diviakov alebo medveďa hnedého, ktoré zvyknú rozkopať zem, aby sa dostali k cibuľkám cesnaku. Podľa legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku. Za čo si táto rastlinka vyslúžila aj  svoj prívlastok medvedí.

 

Na čo je dobrý olej z medvedieho cesnaku?

  • čistí krv a črevá
  • pôsobí priaznivo na cievy a žalúdok
  • znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol
  • pomáha zregenerovať pečeň
  • je ideálny najmä pre starších ľudí – pomáha lenivým črevám, ale rovnako aj proti hnačkám
  • je účinný pri chorobách dýchacích aj močových ciest
  • pôsobí proti parazitom aj hlístom
  • zlepšuje pamäť
  • pomáha pri liečbe modrín. odrenín, zlepšuje vzhľad pokožky
  • podporuje imunitný systém a ochranu zdravia
  • zmierňuje problémy s osteoporózou a artritídou
  • má antispetické, antibakteriálne, antibiotické účinky – dezinfikuje vnútro aj vonkajšok tela
  • zlepšuje a hojí poranenia kože

 

Tip :

Poradím vám však úžasný tip, ako si ho uchovať na celé mesiace. U nás je tento recept tradíciou každú jar. Odporúčam, je to naozaj úžasná vec. Stačí, ak medvedí cesnak zalejte olejom a necháte lúhovať, to je všetko. Možností, ako tento superliek z prírody využiť sú naozaj úžasné!

 

Ako olej vyrobiť?

Je to v podstate veľmi jednoduché – potrebujete len medvedí cesnak (asi 3 hrste) a kvalitný olej (ideálne olivový).

Medvedí cesnak umyjeme a opatrene osušíme utierkou – necháme asi 1 hodinu uschnúť na pracovnej doske ale len v jednej vrstve – v oleji nesmie byť voda. Potom ho nakrájame na malé kúsky a zalejeme olejom tak, aby bol obsah pohára celkom zaliaty. Premiešame, aby v oleji neboli bublinky. Zakryjeme a vložíme do chladničky. Cesnak môže asi tak po dvoch dňoch vyplávať na povrch, treba ho opäť zatlačiť pod olej.

V chladničke necháme lúhovať asi  3 týždne fľaša musí byť dobre zatvorená.

Potom scedíme cez hustú gázu a opäť nalejeme do fľaše.V chladničke môže stáť aj jeden rok. Olej môžete užívať po lyžičkách, alebo používať na vonkajšie použitie. Výborný je do šalátov a studených pokrmov.

Olej sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám!

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

You Might Also Like