Najzdravšia bylinka na svete: Čistí cievy, lieči akné a ničí rakovinu. Táto bylinka obsahuje viac železa ako špenát!

Vedeli ste, že táto super zdravá bylinka obsahuje viac železa ako špenát a viac vitamínu C ako citrón či pomaranč?

Okrem toho, je plná aj ďalších prospešných látok a má takmer nekončiaci zoznam pozitívnych a liečivých účinkov na náš organizmus.

Nejakým nedopatrením sa však na ňu takmer úplne zabudlo po celé generácie. Pôvodom je síce z Eurázie, ale dnes je rozšírená už takmer do každého kúta krajiny.

Čo všetko dokáže žerucha

Nedávna štúdia dospela k záveru, že žerucha je zrejme najzdravšou bylinkou na planéte.

Teraz sa zrejme pýtate, prečo?

Tak napríklad preto, že extrémne dobre znižuje v tele oxidačný stres a zvyšuje hladinu antioxidantov v krvi.

Z jej ďalších vnútorných účinkov spomeňme nasledujúce:

  • čistí krv a cievy
  • zvyšuje úroveň energie
  • stimuluje chuť do jedla
  • prečisťuje telo od toxínov

Šťava zo žeruchy je veľmi vhodná aj na problémy s pokožkou. Lieči napríklad nasledujúce kožné ochorenia:

  • akné
  • ekzémy
  • vyrážky
  • vypadávanie vlasov
  • spálenie od slnka

Jediné, čo potrebujete urobiť, je odsťaviť žeruchu a šťavu potom naniesť na postihnuté miesta.

Pre zosilnenie účinku si môžete urobiť aj žeruchové zábaly a to buď zo šťavy, alebo z roztlačených listov.

Ako užívať žeruchu

Žeruchu treba užívať vždy v čerstvom stave, pretože len vtedy sú k dispozícii všetky jej liečivé zložky.

Najlepšie je piť z nej šťavu, ktorá sa mieša s vodu v pomere 1: 5 (1 diel žeruchovej šťavy a 5 dielov vody). Samozrejme, konzumovať sa môže tiež na priamo, napríklad v podobe listov do šalátu.

Žeruchovú šťavu však nepite každý deň, ale každý druhý deň, aby ste telu poskytli dostatok času na postupnú detoxikáciu.

Nikdy nepite iba šťavu z žeruchy, ale zrieďte ju. Je totiž tak silná, že by mohla teoreticky podráždiť sliznice tráviaceho traktu.

Tiež pri aplikácii na kožu ju radšej zrieďte s vodou v pomere 1: 1.

Vplyv žeruchy na rakovinu a choroby srdca

Niekoľko súčasných štúdií odhalilo účinky žeruchy na zastavovanie rastu nádorov a šírenie metastáz.

Zvlášť efektívna sa ukázala pri rakovine prsníka.

Experti tvrdia, že žerucha je veľmi účinná aj pri predchádzaní a liečbe kardiovaskulárnych ochorení ako je vysoký cholesterol či kôrnatenie ciev.

Tiež sa odporúča, aby fajčiari konzumovali aspoň čas od času žeruchový šalát, pretože dokáže výborne predchádzať škodlivým následkom fajčenia.

Ako si pripraviť žeruchový šalát

Najprv žeruchové listy dobre umyte vo vode. Potom ich vložte do vody so soľou a octom. Nechajte ich tam odstáť približne 1 hodinu.

Následne listy zmiešajte s nakrájaným cesnakom, olivovým olejom a citrónovou šťavou. Pridajte aj trochu soli a korenia.

Podľa preferencie môžete ešte pridať ďalšie voliteľné druhy zeleniny ako napríklad cibuľu či paradajky.

Pred konzumáciou nechajte takto pripravený šalát ešte postáť 3 hodiny v chladničke.

Ako vyrobiť žeruchový zábal na pokožku

Nakrájajte listy žeruchy na malé kúsky a v kamennej miske je rozdrvte, aby pustili tekutinu.

Pred ich nanesením na pokožku, postihnuté miesto najprv vydezinfikujte alkoholom. Potom na neho priložte pomliaždené listy z žeruchy, obviažte obväzom a upevnite náplasťou.

Zábal nechajte pôsobiť 2 až 4 hodiny.

Na koniec dajte zábal zložte a kožu si opláchnite studenou vodou.

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like