Kupujete rybu Tilapia? Po tomto článku ju už nikdy viac jesť nebudete!

Ryby sú veľmi dôležitou súčasťou stravy. Sú výborným zdrojom omega-3 kyselín, ktoré sú pre naše telo veľmi dôležité. Kyseliny majú priaznivý účinok, znižujú množstvo „zlého“ cholesterolu, čo má priaznivý vplyv na obehový systém. Dobrým zdrojom týchto mastných kyselín sú mastné ryby, ako je treska, losos, sleď a sardinky.

 

 

Bohužiaľ, nie každý druh ryby obsahuje vysoké množstvo omega-3 kyselín a okrem toho môže byť zdrojom látok, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú naše zdravie. V tomto článku sme chceli upozorniť na problém jedného druhu rýb. Tilapia, je veľmi populárna ryba. Jej konzumácia ale ohrozuje naše zdravie, zvlášť, keď ryba pochádza z chovu.

Tilapia obsahuje príliš veľa omega-6 mastných kyselín a príliš malé množstvo omega-3 mastných kyselín. Presnejšie povedané, obsahuje 11x viac ako omega-6 mastných kyselín ako kyselín omega-3. Množstvo omega-3 kyselín u rýb by ale mala byť 2x väčšia, než omega-6. Omega-6 mastné kyseliny majú priaznivý vplyv na naše zdravie, príliš vysoké množstvo ale zaťažuje náš organizmus. Príliš malé množstvo omega-3 kyselín, môže viesť k častým zápalom, astmy a dokonca aj rakovine.

Túto rybu kŕmia v chove všetkým. Väčšinou odpadom alebo aj zvieracími výkalmi. Výskumníci dospeli k záveru, že ryba tilapia z Číny má vysokú koncentráciu karcinogénnych látok. Z tohto dôvodu môže konzumácia potenciálne spôsobiť rakovinu.

Chov tejto ryby je tiež potenciálnym zdrojom pesticídov a antibiotík. Bohužiaľ, antibiotiká sú v chovoch veľmi populárne. Okrem toho, ryby obsahujú aj vysoké množstvo dioxínu, ktorý zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

You Might Also Like