Konečne v tom mám jasno: Vedeli ste aký je rozdiel medzi bielymi a hnedými vajíčkami?

Niektorí ľudia hovoria, že hnedá vajcia sú pre nás lepšie, pretože obsahujú viac výživných látok.

 

Iní sú presvedčení, že sú lepšie na varenie, pretože robia pokrmy viac nadýchané, zatiaľ čo biele vajíčka sú lepšie na pečenie koláčov. Potom sú takí, ktorí veria v pravý opak.

Aký je skutočný rozdiel medzi hnedými a bielymi vajíčkami?

Kvalita škrupiny ale záleží od veku sliepky, stravy a druhu plemena. A to platí bez rozdielu farby, nech je vajce svetlé alebo tmavé.

Snáď jediný rozdiel medzi vajcami môžete pozorovať v tom, že tmavé vajcia bývajú drahšie. Nie je to ale preto, že by boli viac bio, ale z toho dôvodu, že bývajú o niečo väčšie ako biele vajcia, pretože pochádzajú od väčších sliepok.

Ak vám ale jedno vajce chutilo viac než to druhé, nemusí to byť len zdanie. Na celkovej chuti a kvalite vajec sa podpisujú strava sliepky a do istej miery aj to, o aké plemeno ide a z akého chovu pochádza. Krmivo má vplyv ale aj na farbu žĺtka. Čím viac karoténu obsahuje, tým sýtejšiu farbu žĺtok má. S kvalitou, ako si niektorí myslia, to nemá nič spoločné. Je ale jasné, že keď dostanete od susedky na vidieku jarné a úplne čerstvé vajíčko od sliepky, ktorá behá po dvore a je zelenú trávu, bude vám asi chutiť viac.

Pokiaľ ide o farbu vajec, tá sa líši podľa toho, z akého chovu sliepky pochádzali. Všeobecne platí, že svetlé sliepky majú biele vajcia, tie čierne alebo hnedé zase tmavé. Okrem toho existujú aj druhy, ktoré dokážu zniesť modré vajcia alebo strakaté.

Nie je teda jediný dôvod, prečo tvrdiť, že jedny vajcia sú zdravšie než tie druhé. Farba s kvalitou nemá nič spoločné. Snáď len farba samotnej sliepky. Podľa chovateľov tie tmavšie žijú dlhšie, a logicky za svoj život teda znesú viac vajec, preto ich je tiež viac. Ale čo do chuti alebo výživovej hodnoty, medzi tým nie je žiadny rozdiel.

Ak pláva, je pokazené

Bez rozdielu farby ale vždy pred spracovaním vajcia skontrolujte, či je čerstvé, alebo nie. Preto ho najprv rozbite do taniera. Ak sa žĺtok nerozteká a drží pevne pri sebe, bielok okolo neho tvorí ďalší prstenec, je to v poriadku a môžete ho bez strachu použiť. Ak sa žĺtok rozteká, nie vajce síce pokazené, ale nehodí sa príliš na prípravu napríklad praženice alebo majonézy. Je teda na zváženie, či ho radšej nepoužiť do cesta.

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

Upozornenie: Tento článok má len informačný charakter a jedná sa o preklad zo zahraničných webov. Nenahrádza lekársku liečbu, vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.
Prehlasujeme, že autori ani prevádzkovateľ webu nepreberajú zodpovednosť za prípadné ujmy spôsobené využívaním liečebných metód v tomto článku.
Hoci sú recepty, rady alebo liečebné metódy v tomto článku písané s najlepším svedomím autora textu, ich použitie je na vlastné nebezpečenstvo a malo by prebiehať výhradne po konzultácii s vaším lekárom.

You Might Also Like