Konečne som našla ten pravý český recept na sviečkovú na smotane. Pripravte si ju podľa tohto postupu a inú už robiť nebudete!

Recept je síce zdĺhavý, ale nenechajte sa odradiť a pustite sa do niečoho nového.

 

Nedávno som mala možnosť prvýkrát ochutnať sviečkovú v jednej českej reštaurácii. Veľmi ma nadchol, a tak som sa rozhodla aj doma pripraviť túto sviečkovú pre rodinu. Pripravujem ju na každú vhodnú príležitosť, lebo je veľmi chutná.

Potrebné ingrediencie:


Mäso:
1,5 Kg hovädzie zadné
30g soli
50g slaniny

Moridlo:
½ Kg zeleru
300g mrkvy
100g petržlenu
150g cibule
1,5 L vody
150 ml octu
6Ks celého nového korenia
10Ks korenie čierne celé
2 Bobkové listy
3Ks čerstvého tymiánu
1Ks citrón

Zvyšné ingrediencie:
50g maslo
50g slaniny
100g cukru
40g plnotučnej horčice
300ml hovädzieho vývaru
500ml smotana na šľahanie

 

Postup:


1.) Začnite prípravou moridla. V hrnci dajte variť vodu, ocot a koreniny.
2.) Očistite zeler, mrkvu a dva petržleny, ktoré nakrájajte na kolieska.
3.) Cibuľu nakrájanú na lupienky pridajte spolu so zeleninou a jedným citrónom na štvrtinky do hrnca. Povarte zhruba 15 minút a nechajte vychladnúť.

4.) Potom si pripravte mäso, ktoré by malo byť kvalitné. Najlepšie je ho prešpikovať slaninou.
5.) Slaninu nakrájanú na paličky dajte na nejaký čas do mrazničky aby stuhla a vy ste ju mohli ľahšie použiť do mäsa. V mäse urobte s tenkým nožom jemné zárezy na slaninu.

6.) Prešpikované mäso osoľte a vložte do pekáča.
7.) Mäso zalejte vychladnutým moridlom, uzavrite a odložte do chladničky na podľa možností aspoň 2 dni. Počas dňa mäso párkrát otočte a premiešajte moridlo.

8.) Po 2 dňoch je mäso pripravené a zelenina zmäknutá. Z pekáča si osobitne odložte mäso, zeleninu aj vývar.
9.) Na pekáči si opečte slaninu spolu s maslom a potom pridajte mäso, ktoré poriadne opečte z každej strany aby sa stiahlo.

10.) Na tomto výpeku si potom orestujte zeleninu z moridla, ale bez citróna, ten môžete vyhodiť. Opekajte kým kraje zeleniny nebudú hnedé a pridajte cukor, ten sa postupne roztopí a začne karamelizovať.
11.) Potom pridajte lyžicu horčice, poriadne premiešajte, zalejte vývarom a nechajte zovrieť.
12.) Opečené mäso vložte späť do pekáča, zalejte základom a prilejte aj polovicu moridla. Zavretý pekáč vložte do rúry a pečte pomaly 2,5 – 3 hodiny na 170°C. Mäso niekoľkokrát obráťte a podľa potreby prilievajte zvyšok moridla.

13.) Po uvarení mäsa si pripravte omáčku. Do väčšieho hrnca si cez sito prelejte zmes z pekáča.
14.) Zo zeleniny cez sito poriadne vytlačte šťavu. Môžete aj rozmixovať, no najprv vyberte korenie. Zovretú omáčku stále miešajte a postupne prilievajte smotanu na šľahanie.
15.) Varom omáčku zredukujte na potrebné množstvo omáčky. Ak je hustá, prilejte viac smotany a ak sa vám zdá príliš riedka tak pridajte lyžicu múky.

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like