Jahody s výkalmi, posypová soľ, konina a choré hovädzie: Týmto nás kŕmia Poliaci!

Verejnosťou otriasla kauza poľských bitúnkov, ktoré do krajín Európskej únie rozvážali mäso z chorých kráv. Nie je to pritom prvýkrát, čo sa k nám od našich susedov dostali závadné alebo zdraviu nebezpečné potraviny. Najznámejšia je napríklad “soľná aféra” alebo napríklad sušené vajcia s kadmiom…

Pripravili sme prehľad siedmich poľských prušvihov. Pozrieme sa dokonca aj do roku 1978.

1.Zmrzlina s príchuťou žltačky
Najskôr zabŕdneme hlbšie do histórie, a to až do roku 1978 a časov Československej socialistickej republiky. V tomto roku prebehla v Poľsku veľká epidémia žltačky typu A. O rok neskôr vyčíňala aj u nás. Primárne ochoreli predškoláci a deti. Sekundárne sa potom nakazili rodičia. Celkovo išlo o asi 1500 nakazených.

Hygienici si márne lámali hlavy, prečo sú prvými chorými práve deti. Nákazu tak hľadali najskôr v mlieku a potom prešli na zmrzlinu, kde trafili “bingo”. Zmrzlina totiž obsahovala kontaminované jahody z poľských polí, ktoré boli podľa neoficiálnych správ hnojené výkalmi chorých Poliakov.

Jahody boli po zozbieraní z polí hneď zmrazené. Rozmŕzali na strojovej linke, kedy boli rovno pridané do zmesi na zmrzlinu. Tento proces napomohol množeniu baktérií a jedovaté žltačkové nanuky tak veselo putovali do obchodov. Od tejto skúsenosti je povinná pasterizácia ovocných prímesí do zmrzlín.

2.Karcinogenne šproty
Jedným z menej známych problémov je dovoz karcinogénnych šprotov. Malé údené rybičky vracala v roku 2009 Štátna veterinárna správa späť k poľskému výrobcovi. Našťastie sa rybičky skontrolovali včas.

Výrobca totiž zhrešil v množstve karcinogénnej látky benzopyrénu, čo je látka vzniknutá nedokonalým horením a údením v teplotách okolo 300 až 500 stupňov. Podľa nariadenia môže jeden výrobok obsahovať maximálne 5 mikrogramov na kilogram, jednotlivé šarže ale mali v obsahu až 11,5 mikrogramov. Proces údenia musí byť práve kvôli tejto látke prísne monitorovaný.

3.Soľ z ciest až na stôl
Tým známejším a novším prešľapom je potom “soľná aféra”. V roku 2012 praskol podvod poľských obchodníkov, ktorí vykupovali technickú soľ a následne ju trikrát drahšie predávali ako soľ potravinársku. Soľ používanú na posyp ciest potom nič netušiace firmy dávali do svojich výrobkov. Tak sa na stôl dostali klobásky, šunky, rybie konzervy a chlieb s prímesou tohto chemického materiálu.

4.Vejce s kadmiom a olovom

Rok 2012 bol na poľské potravinové trapasy poriadne pestrý. Chvíľu po odhalení technickej soli si inšpekcie posvietili na sušené vajcia a objavili prímes toxického kadmia, čo je kov usadzujúci sa predovšetkým v obličkách. Veľa kadmia prijímajú aj fajčiari vďaka svojmu zlozvyku.

Nebol to ale jediný kov, ktorý výrobcovia do prášku, či už vedome alebo nevedome, pridávali. Vajcia obsahovali aj olovo a v niektorých prípadoch aj baktériu E.coli, ktorá nepriaznivo pôsobí na močové cesty a podporuje vznik rakoviny.

Vajcami však rok 2012 neskončil. Problém nastal tiež s kvasenými uhorkami a kyslou kapustou z Poľska, v ktorých bola nájdená kyselina mravčia. Ide o bezfarebnú látku z žihadiel včiel a mravcov, ktorá môže mať leptavé účinky a v niektorých prípadoch môže vyvolať alergickú reakciu.

6.Mäso s preháňavými účinkami
V roku 2017 sa dostalo nevyhovujúce mäso, či už kuracie, bravčové alebo morčacie. Hlavným problémom bola baktéria salmonela, ktorá spôsobuje črevné a tráviace ťažkosti, horúčky a nevoľnosť.

Skúmanie (predovšetkým prsných rezňov) prebehlo pôvodne preto, že sa kontrolovala prímes vody v mäse a možný obsah antibiotík. Prvá hypotéza bola potvrdená, ale mýtus o antibiotikách v mäse sa nepotvrdil. Prišlo sa však na salmonelu.

7.Hovädzie z chorých kráv
Verejnosťou teraz hýbe kauza s hovädzím z chorých kráv. Tá vypukla potom, čo sa do výroby infiltroval poľský novinár, ktorý natočil šokujúce zábery z bitúnkov a následného spracovania mäsa. Niektoré kravy boli natoľko choré, že nedokázali ani stáť na nohách. To ale na bitúnkoch nikomu nevadilo. Potom, čo kravu usmrtili, orezali čierne kusy a “kvalitné” hovädzie posielali na predaj.

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like