Dôvod, prečo nedali naše babičky dopustiť na sušené slivky. Na TOTO moderní ľudia už dávno zabudli!

Hovorilo sa, že keď zarodí slivka, je to znakom božej priazne a darom zdravia pre celú rodinu. Ľudia si plody vážili a starostlivo ich uchovávali na celý rok. Vedeli totiž, že v rokoch bohatých na slivky sa cítia akosi lepšie a zdravotné neduhy sa im vyhýbali.

 

Nebola to však náhoda, slivka je viac než len obyčajné ovocie, dokáže rýchlo uľaviť od problémov, ktorým naši predkovia čelili bez možnosti siahnuť po lekárskej intervencii.

Božský “liek” našich prarodičov

Nešlo však len o “múdrosti našich predkov”. Podľa zistení niekoľkých moderných výskumov dokáže už minimálna dávka 6 sliviek denne (sušených alebo čerstvých), konzumovaných po dobu iba 3 týždňov, predísť mnohým zdravotným komplikáciám a dokonca aj závažným chorobám, ktoré majú každý rok na svedomí tisíce ľudských životov. Hovoríme najmä o veľmi rozšírenej rakovine hrubého čreva, ochoreniach kostí, znižujú škodlivý vysoký cholesterol a chránia aj pečeň.

Slivky majú preháňavý účinok a pri pocitoch tiaže, zápche a ťažkých kolikách dokážu pomôcť rýchlo a účinne. Prečistia telo a dokážu rozpohybovať “pomalé” črevá a dostať z nich škodlivé látky. Naše babičky si preto pár sušených sliviek vždy uchovávali ako prvú pomoc pri bolestivých problémoch, ktorých príčinou bola nedostatočná funkcia čriev. Ide aj o výbornú prevenciu žalúdočných vredov. Okrem tráviaceho traktu však slivky pôsobia aj na nervový systém, obnovujú pečeň, pôsobí priaznivo na obličky a obehový systém.

Tmavo červené a tmavo modré farbivo, ktoré sa vo farbe sliviek dokonale snúbi, je v skutočnosti veľmi účinnou polyfenolových substanciou, ktorá v tele pôsobí ako antioxidant – päťkrát silnejší ako beta-karotén, päťdesiatkrát účinnejší ako vitamín E a obsahuje desaťkrát viac vitamínu C ako citrón.

 

 

Slivky = zdravé kosti

Čo je najdôležitejšie, látky, ktoré slivky obsahujú už do 30 minút dostávajú do imunitného systému a dokážu ho preto posilniť viac, než ktorékoľvek umelé vitamíny či bio-stimulanty. Polyfenoly sa tiež dostávajú ku kostným tkanivám a pôsobia ako ochrana nielen pred opotrebovaním, ale aj zápalovými ochoreniami kĺbov a kostí. Okrem toho, že slivky odstránia zápachu, určite potešia aj tých, ktorí chcú schudnúť. Rozpúšťajú prebytočné tukové tkanivo, detoxikujú a navyše, dokážu aj zasýtiť.

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

Upozornenie: Tento článok má len informačný charakter a jedná sa o preklad zo zahraničných webov. Nenahrádza lekársku liečbu, vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie. Všetky potrebné kroky najprv konzultujte so svojím lekárom / lekárnikom.

 

zdroj: zeny.osobnosti.cz

You Might Also Like