Čo tak nezahadzovať kôru z melóna? Možno bez chuti, no plná živín!

Melóny sú šťavnaté a bohaté na živiny. No zvyknete využiť aj kôru? Je dosť možné, že nie, a tak je kôra odhodená do koša.

 

No čo vám uchádza je skutočnosť, že melónové kôry sú zdravšie než vnútro samotné! Biela časť melónovej kôry je plná zdravých živín a teda je niečím čo si určite chcete pridať do vášho denného menu.

Áno, môže byť bez chuti, no to neznamená, že nemá žiadne živiny! Kôra melónu obsahuje vitamíny A, B6 a vitamín C, a taktiež minerály ako je napríklad draslík, zinok či horčík. Je to skvelý zdroj lykopénu, veľmi silného antioxidantu.

Melónová kôra obsahuje citrulín, táto aminokyselina buduje silné a zdravé svaly. Vláknina v kôrach melónu podporuje stratu váhy.

Vedeli ste, že citrulín upokojuje nervy a pomáha v liečení stavov úzkosti?

Kôra je z veľkej väčšiny najmä voda, čo ju robí skvelým diuretikom. Vypláchne toxíny z vášho tela spolu s nadmerným množstvom vody. Je taktiež skvelý na zosilnenie imunitného systému.

Melónová šupka je skvelým prídavkom ku šalátom. Funguje skvelo s tuniakom či morkou.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

 

 

You Might Also Like