Chyby pri rozmrazovaní mäsa, ktoré robíme takmer všetci…

Nie vždy máme šancu pripraviť jedlo z čerstvého mäsa. Väčšinou si mäso zo zabíjačky dáme do mrazničky, kde je aj niekoľko mesiacov, alebo si kupujeme mrazené produkty v supermarkete.

Keď chceme z mrazeného mäsa niečo pripraviť, začína proces rozmrazovania, ktorý je dlhý a nepríjemný. Dnes sme si pre vás pripravili rôzne triky, ktoré vám pomôžu rýchlo odmraziť mäso a taktiež si niečo povieme o zlých technikách, ktoré škodia nášmu zdraviu.

Chyby pri rozmrazovaní mäsa, ktoré robíme takmer všetci: 

Horúce rozmrazovanie:
Nedávajte mäso z mrazničky do horúcej či dokonca teplej vody. Vytvoríte ideálne prostredie pre vývoj škodlivých a hnilobných baktérií. Možno vás to prekvapí, no mäso sa musí rozmrazovať v studenej vode, ideálne keď má teplotu 0 stupňov. Je to rýchle a bezpečné.

Opakované rozmrazovanie?:
Zapamätajte si: mäso nerozmrazujte viackrát! Ak ste rozmrazili mäso, pripravili ste jedlo a ešte vám niečo ostalo, nevkladajte ho znova do mrazničky. Buď z neho pripravte niečo iné, alebo ho dajte do chladničky na jeden deň a potom z neho znova niečo vytvorte. Opätovné zmrazenie a rozmrazovanie zbavuje mäso mnohých chuťových vlastností, jedlo nemusí chutiť tak, ako by ste mohli očakávať. Okrem toho sa hromadí na ňom veľa rôznych parazitov.

Rozmrazovanie medzi inými produktmi:
Nezmrazujte mäso medzi zeleninou (dokonca ani mrazenou), korením a inými výrobkami. Táto kombinácia len podporuje množenie škodlivých organizmov. Okrem toho by sa nemali rozmrazovať dva druhy mäsa v jednej miske. Pred umiestnením mäsa do jednej nádoby s inými produktami sa uistite, že je úplne rozmrazené.

 

Umývanie mäsa:
Neumývajte mäso, pokiaľ sa úplne nerozmrazí. V opačnom prípade sa usadia rôzne druhy baktérií vo vašom umývadle alebo na vašich rukách.

 

Rozmrazovanie v chladničke:
Niektoré gazdinky sú zvyknuté rozmrazovať mäso v chladničke na hornej časti. Skutočne to tak funguje, no najlepšie je rozmrazovať mäso na najnižšej poličke v nejakej nádobe. V opačnom prípade z hornej poličky kvapká krv a tekutiny na iné produkty, čím sa vytvára prostredie pre vývoj baktérií a húb.

Rozmrazovanie fénom:
Znie to vtipne, ale veľa ľudí, najmä začiatočníci, to tak robia. Zmrazené mäso nemôžeme rozmrazovať teplým vzduchom, taktiež nie je vhodné dať ho do mikrovlnky. Jeho vonkajšia vrstva sa prehrieva a vnútri ostáva ľad.

 

Príprava rozmrazeného mäsa:
Myslíte si, že najlepšie je rozrezať mrazené mäso na tenké kúsky a potom ho vyprážať na panvici? Môžete to tak robiť, ale nie je to najlepší spôsob. Mäso bude síce zvonku vyzerať dobre, ale vnútri bude tvrdé.

Nezabudnite si pri práci s mäsom neustále umývať ruky. Baktérie sú všade okolo nás, preto sa musíme starostlivo zaoberať nielen prípravou mäsa, ale aj skladovaním a rozmrazovaním.

A ako rozmrazujete mäso vy?

 

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like