Chilli papričky – liečebný zázrak z prírody lieči rakovinu prostaty, cukrovku alebo zápal dutín

Krištof Kolumbus chcel ušetriť. Nahradil drahé korenie chilli papričkami a nevedomky spôsobil revolúciu v odbore chilli papričiek a zdravia.

Chilli papričky obsahujú látku zvanú kapsaicín, ktorá dáva papričkám ich charakteristickú miernu až intenzívnu pálivosť. Chceli by ste extra pálivú čili papričku pre zdravie? Vyberte si tú, ktorá má sýtejšiu farbu, pretože tá obsahuje viac kapsaicínu.

Kapsaicín je jedna z hlavných zložiek účinná pre zdravie. Medzi najštiplavejšie odrody patrí Habanero a Scotch Bonnet papriky. Ochutnajte ich a spoznáte, čo znamená heslo – Chilli papričky a zdravie – Čilichilli korenie. Kapsaicín je študovaný v spojitosti s kĺbovými problémami, vysokým cholesterolom, lupienkou a cukrovkou.

Zníženie cholesterolu prírodnou cestou

Pálivé chilli papričky znižujú hladinu cholesterolu v krvi, hladinu triglyceridov a agregáciu krvných doštičiek. Zároveň zvyšujú schopnosť tela rozpúšťať fibrín, čo je látka spôsobujúca tvorbou krvných zrazenín.

Kultúry, kde sa feferónky používajú vo veľkej miere majú oveľa menší výskyt srdcového infarktu, cievnej mozgovej príhody a pľúcnej embólie. Koreňte si jedlo chilli papričkami. Získate jednu z najsilnejších potravinových zbraní na planéte zemi.

Zápal dutín

S využitím chilli sa zápal dutín stane banalitou. Kapsaicín totiž nepriamo pôsobí na hlien – podporuje odtok hlienu z nosnej dutiny a uľahčuje odkašliavanie.

Rakovina prostaty

Štúdia zverejnená 15. marca 2006 v Cancer Research. „Kapsaicín spôsobuje programovú smrť oboch základných typov buniek pri rakovine prostaty.“ Dávka účinná pre pokusné zvieratá bola 400 mg kapsaicínu, trikrát týždenne.

Chilli papričky, ktoré u nás konzumujeme obsahujú asi štvrť percenta kapsaicínu. Aby sme do seba dostali účinnú dávku, museli by sme zjesť každý deň jednu chilli papričku. A to nie je nereálne.

Žalúdočné vredy

Chilli papričky majú zlú povesť v súvislosti s žalúdočnými vredmi. Všetko je inak. Nielen, že žalúdočné vredy nespôsobujú, ony mu dokonca zabraňujú. Zabíjajú baktérie, ktoré nevedomky zjeme v potrave.

Chudnutie

Konzumáciou chilli papričiek rozpohybujete v tele proces zvaný termogenézy, čím telo začne produkovať väčšie teplo, čo sa pre nás rovná viac vydanej energie az toho plynie úbytok nežiaduceho tuku, pretože ten sa najefektívnejšie spaľuje v pokoji, keď ležíte na pohovke.

A to ako fakt, to si srandu nerobíme. Takže ten, kto nechce cvičiť, bude sedieť na pohovke a miesto chipsov sa začne pchať chilli papričkamy. Trošku drastická metóda, ale určite bude fungovať.

Cukrovka

Tradááá, stačí jedna pálivá potvorka a máte pol problému vyriešeného. Pridávajte pravidelne jednu chilli papričku do jedla a sledujte ten zázrak. Klesne vám hladina krvného cukru a je dokonca možné, že vám vysadí aj lieky.

Teda aspoň to tvrdia austrálski vedci z Clinical Nutrition, ktorí túto informáciu publikovali v roku 2006 v Amercian Journal. Tak im skúsime veriť. Okrem kapsaicínu, chilli obsahuje antioxidanty vrátane vitamínu C a karotenoidov, ktoré môžu tiež prispieť k zlepšeniu regulácie inzulínu.

Takže zatiaľ si pamätajte jednu dôležitú vec. Do každého jedla pridajte štipku čili. Vaše telo bude potrebovať menej inzulínu a bude ho efektívnejšie využívať.

Ako vyberať chili papričky

Čerstvé chilli papričky musia mať živú, lesklú a sýtu farbu ako na obrázku. Ich povrch musí byť pevný a napätý. Stonky by mali vyzerať svieže, nie ako keby tam ležali pol roka.

Žiadne trhliny! Neberte ani mäkké a pokrčené. Pri nákupe sušených chilli papričiek si vyberajte tie, so sýtou farbou.

Pamätajte na jedno zásadné pravidlo – ak čili paprička stratí svoju farbu, stratí svoju chuť, stratí tým aj svoju účinnosť.

Zapíšte si za uši

Neukladajte chilli papričky do igelitových vreciek. A to ako nikdy! Vedie to k hromadeniu vlhkosti, čo spôsobuje rýchlejšiu kazivosť. Čerstvé papričky môžu byť zavesené na slnku, kde postupne uschnú. Po usušení s nimi pracujte ako s korením. Umelte z nich čerstvo mleté ​​chilli, kedykoľvek budete potrebovať.

Tipy na prípravu

  • Pridajte chilli korenie na sezónnu restovanou zeleninu
  • Keď budete jesť chlieb, posypte ho chilli korením, dodáte mu tým iskru
  • Pridajte mleté ​​chilli papričky do jogurtu až budete pripravovať dip
  • Výborne sa hodí do tuniakovej konzervy
  • Vyrobte zálievku z čerstvých chilli papričiek spolu s olivovým olejom, cesnakom, koriandrom, mätou a rascou

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like