Často sa mi stávalo, že po uvarení bolo mäso suché a tvrdšie. Potom som prišla na tento skvelý trik, ktorý je úplne zadarmo a naozaj funguje!

Aj Vy občas po nákupe doma zistíte, že kus mäsa, ktorý ste kúpili, je trochu tvrdší a bojíte sa, že tým pokazíte celý nedeľný obed? Dnes Vám prezradíme trik, vďaka ktorému „povolí“ aj ten najtvrdší oriešok. Mäso bude jemné a krásne mäkké. Toto nie je len novodobý problém našej spoločnosti. S tvrdým mäsom sa stretávajú napríklad aj Masajovia, ktorí pokladajú mäso na mravenisko, pretože kyselina mravčia je skvelé zmäkčovadlo.

 

 

Samozrejme, toto nie je naša rada. Veď dokážete si predstaviť gazdinku v záhrade pri mravenisku s kusom mäsa? Zrejme by sme si mysleli, že sa zbláznila. My budeme potrebovať iba mäso a soľ.

Čo vy na to?

Poradí nám profesionálny šéf kuchár, ktorý tento trik využíva už niekoľko rokov a dokonca hovorí, že mäso bude také mäkké ako „filet mignon“, čo je to najjemnejšie mäso, aké môžete mať.

Mäso si položíme na čistú a suchú panvicu. Posypeme ho po celej dĺžke morskou alebo himalájskou soľou. Mäso necháme odpočívať. Doba odpočinku sa líši od hrúbky mäsa. Pokiaľ má hrúbku 2,5 cm, necháme ho odpočívať hodinu. Pokiaľ má mäso hrúbku napríklad 7,5 cm, necháme ho odpočívať tri hodiny. Trpezlivosť je v tomto prípade dôležitá.

 

 

Soľ má „čarovné“ účinky. Dokáže z mäsa vytiahnuť prebytočnú vlhkosť a to znamená, že mäso je jemnejšie a pružnejšie. Následne musíme mäso umyť pod studenou tečúcou vodou.

 

Soľ vytiahne prebytočnú vlhkosť z mäsa pri marinovaní, čo je dôvod, že mäso bude jemné a pružné pri rovnakom čase. Teraz nastal čas, aby sme umyli soľ z mäsa. Podržte mäso pod tečúcou vodou, kým nezmizne všetka soľ.

Na obrázku môžete vidieť rozdiel medzi konzervovaným a nenasoleným mäsom. Je to rozdiel, že?

 

 

Teraz už môžete dať mäsko piecť na panvicu. Okoreníme ho, osolíme a pripravíme tak, ako ho máme najradšej. Mäso bude chutné, jemné a hlavne šťavnaté.

 

Skvelá rada, že? Tento trik sa soľou používajú vynikajúci svetoví šéfkuchári po celom svete. Samozrejme, základom je mať aj kvalitné mäso, najlepšie zakúpené v mäsiarstve alebo priamo na farme. Funguje to však na akýkoľvek druh mäsa.

You Might Also Like