Ako správne skladovať potraviny? Všetko má svoje miesto a nie všetko patrí do chladničky!

Aby vám vydržali nakúpené potraviny čo najdlhšie čerstvé a zachovali si svoju chuť i arómu, je potrebné ich správne skladovať. Najväčším zlozvykom je naskladať bezmyšlienkovite celý nákup do chladničky. Chlad totiž pomáha uchovať len niektoré potraviny, iné dokáže do druhého dňa zbaviť všetkého, čo na nich bolo dobré.

Preto sa v nasledujúcich riadkoch pozrieme na najčastejšie omyly pri uchovávaní potravín. Je to len pár rád, ale ak ich budete dodržiavať, ušetríte peniaze a zároveň obohatíte svoje chuťové bunky.

Bez chladu ani ranu

Určité potraviny do chladničky alebo mrazničky jednoducho patria. Jedná sa o mäso, mliečne výrobky, šunky, salámy, vajíčka a načaté balenie marmelády, majonézy, kečupu a ďalších dochucovadiel. To kvôli nim bola chladnička „vymyslená“, takže sa nie je čomu diviť.

Možno vás ale zarazí, že je vhodné tu uskladniť aj orechy (všetky druhy). Je to kvôli ich vysokému obsahu olejov, ktoré po dlhšej dobe v teple žltnú. Pri ukladaní potravín do chladničky nezabudnite na zlaté pravidlo – oddeliť surové od vareného (predovšetkým v súvislosti s mäsom). Šuplík v dolnej časti chladničky naplňte zeleninou a ovocím. Nad to naskladajte surové mäso (starostlivo zabalené). Ak má vaša chladnička ešte druhý, menší šuplík, využite ho na údeniny a tvrdé syry.

Ďalšia polička môže slúžiť pre maslo, nátierky, jogurty a ostatné podobné potraviny. Úplne hore je vhodné dať otvorené zaváraniny, rôzne dochucovadlá a konzervy. Dvierka potom patria vajíčkam a fľašiam s pitím. Všetko samozrejme záleží na veľkosti a vnútornej kostre vašej chladničky. Ak však budete nastolený poriadok dlhodobo dodržiavať, vyhnete sa zabúdaniu na nakúpené potraviny a zbytočne vám neprejdú dátumom expirácie. Chladnička bude prehľadnejšia a vy tak nebudete musieť tráviť desiatky minút skúmaním jej obsahu.

Čo do chladničky nepatrí?

Teraz už to začína byť zaujímavé. Kým my sme zvyknutí mať chladničky skutočne napchaté kompletným ovocím a zeleninou, takí Francúzi majú naopak väčšinu vecí vo zásobárňach. Prečo? Dôvod je jednoduchý. Niektoré druhy ovocia a zeleniny (a nielen oni) v chladničke priamo trpia a postupne strácajú svoju prirodzenú chuť a arómu. Aké sú tie najhoršie prehrešky?

Banán – toto exotické ovocie položte radšej do misy a nechajte ho v izbovej teplote. V chlade totiž sčernie a veľmi rýchlo sa pokazí.

Paradajky – paradajky sú na tom podobne. V chladničke síce nestratia svoju farbu, ale zmäknú a získajú nepríjemnú vodnatú chuť. Takéto paradajky by sme vám do šalátu rozhodne neodporúčali.

Avokádo – väčšina plodov sa predáva ešte nedozreté, čo je o dôvod viac, prečo sa chladničke vyhnúť oblúkom. Starostlivosť o avokádo nie je síce bez práce, na druhú stranu výsledok stojí za to. Nezrelé avokádo zabaľte do novinového papiera a nechajte ho položené v izbovej teplote. Akonáhle dozreje (je mäkké na dotyk), dajte ho po nakrojení do chladničky spoločne s kôstkou a odkrojenú časť pokvapkajte citrónovou šťavou. Tak vám vydrží najdlhšie čerstvé a dobré.

Cibuľa – ani cibuľa do chladničky nepatrí. V chlade začne čoskoro hniť, zmäkne a stratí svoju sviežu štipľavú arómu.

Z vašej chladničky vysloboďte tiež zemiaky, cesnak, olivový olej, pečivo, kávové zrnká, med, pomaranče, citróny, limetky a čerstvé bylinky. Všetky tieto potraviny sú chladom znehodnocované a zbytočne vám zaberajú, mnohokrát veľmi cenné, miesto na poličke.

Vytvorte si pre nich vlastné miesto

Kam s nimi? V ideálnom prípade ich všetky prehľadne naskladajte do špajze. Je jedno, či máte špeciálnu malú miestnosť s policami alebo len obyčajnú skriňu. Dôležité je, aby bola špajza dobre vetraná, tmavá a nevykurovaná. Potom sa tu bude vašim potravinám výborne dariť a vydržia tu aj niekoľkonásobne dlhšie ako v chladničke.

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like