Ako presne zistiť, ktorý syr je len lacná náhrada? Keby som to tak vedela skôr, nikdy by som to nedala do úst

 

Kvalitný tvrdý syr nie je síce úplne lacný, ale za to dodáme telu niečo potrebného a zdravého. Väčšina lacných syrov sú len lacné náhrady, plnené palmovým olejom, sušeným mliekom, sójou, stabilizátormi, dochucovadlami a konzervačnými látkami. To nie je dobrá potravina, to je trest pre náš organizmus!

Preto by som týmto chcela apelovať na vás milí čitatelia. Nejedzte a nekupujte nikdy takýto lacný syr, ak máte finančné prostriedky na drahší kúsok syra. Verte mi, že je lepšie pre zdravie vášho organizmu investovať nejakú tú korunku navyše do lepšieho syra. Navyše to ocenia aj vaše chuťové bunky.

 

 

Než si rozoberieme podrobnejšie negatívne účinky lacných syrov, tak ešte raz upozorním nič netušiaci spotrebitelia, ktorí si ničia hlavne pankreas a pečeň: Nejedzte to a hlavne tým nekŕmte vaše deti.

 

Ako vybrať dobrý syr

Syry vákuovo balené alebo zabalené do plastovej fólie nie sú dobré. Keď už kupujete lacný syr, tak si ho nechajte aspoň nakrájať. Tým sa vyhnete škodlivým látkam, alebo ich do seba dostanete menej. Drahý syr tiež nemusí byť záruka kvality. Je dôležité dávať si pozor na kôru syra: nemali by existovať žiadne trhliny a povrchu, inak vám hrozí riziko, že kúpite spolu so syrom nežiadúce a škodlivé baktérie. To sa samozrejme môže odraziť aj na chuti syra.

Dobrý syr má jednotnú kresbu, štruktúru alebo symetrické otvory. To všetko je známka kvalitného produktu, nie nejaké syrové náhrady.

„Falšovatelia“ syrov sú však prefíkaní. Preto si ukážeme pár jednoduchých fígľov, vďaka ktorým zistíte kvalitu syra.

 

 

Táto skúška by mala byť vykonaná pri izbovej teplote. Vyberte syr z chladničky a skúste ho ohnúť do pravého uhla. Ak sa vám syr zlomí jedná sa bohužiaľ o obyčajnú náhradu.

 

Kvalitu syra spoznáme aj v prípade, že sa dá syr rozdrviť a rozpadá sa. V tomto prípade nejde o nič viac než o čistý palmový olej zmiešaný s malým množstvom sušeného mlieka a farbív. Tento syr môže mať síce krásnu štruktúru a farbu. Môže byť hladký so symetrickými otvormi, ale u takéhoto produktu je toto zavádzajúce.

Na tomto videu vidíte presný príklad toho, ako pravý syr vyzerať nemá. Tento „syr“ pripomínajúci íl, vám nebudú žrať ani domáce zvieratá …

 

 

Palmový olej – to je tuková bomba. Problém je, že keď zjete pár kúskov „syra“, ktorý obsahujú palmový olej, budete konzumovať impozantné množstvo tuku = tuková rezerva na niekoľko dní dopredu! Takéto low-kvalitné tuky, ako je palmový olej sa ťažko žalúdku trávi. Navyše poškodzujú cievy a podporujú priberanie na váhe, čo vášmu telu vôbec neprospieva.

Prosím, nekupujte takéto syrové výrobky. Dúfam, že vám tieto tipy pomôžu orientovať sa lepšie na trhu syrových výrobkov a používať len kvalitné potraviny!

Ak chcete, zdieľajte článok sa svojimi priateľmi. Zdravie máme len jedno.

 

You Might Also Like