Ak uvidíte tieto biele prúžky na kuracom mäse, mali by ste si dvakrát rozmyslieť, či ho jesť!

Než začnete kuracie prsia jesť, najskôr skontrolujte tento text a video nižšie!

Ľudia teraz jedia viac mäsa ako inokedy, pretože napr. Kurací steak je obľúbeným zdrojom bielkovín. Nemalo by byť teda prekvapením, že chovatelia musia dodávať viac mäsa na trh vysokou rýchlosťou. A doplácame na to všetci.

Ak ste všímaví, všimli ste si, že stále viac kuracích pŕs obsahuje tzv. „Biele prúžky“. Jedná sa o prúžky tuku, ktoré sa objavujú ako dôsledok toho, že sa obrovské množstvo hydiny odchovává v priemyselných veľkochovoch (až 90%).

Kurčatá sú kŕmené antibiotikami a hormónmi, čo vyústi do ich rýchleho rastu, kedy za 2 týždne majú veľkosť dospelého kurčaťa. Je to 4x rýchlejšie, pretože obyčajné kura rastie 6 mesiacov! Jeden experiment zahŕňajúce 285 vtákov zistil, že 96% z nich má biele prúžky a drevnaté prsíčka, čo do dôsledku znamená tvrdšie mäso. Kuracie mäso má obsah tuku väcšií až o 224%.

Tieto biele prúzky sú známkou toho, že kurča trpí svalovou poruchou nazývanou „biele prúžky“. Naznačujú, že kurča rástlo rýchlo a jeho tukové tkanivo je vyvinuté nerovnomerne. Takéto mäso obsahuje škodlivé tuky a prísady. Nemusí vôbec chutiť tak ako má a je nevhodné aj pre naše zdravie.

Aké je správne prúžkovanie kuracích pŕs

Na následujícímobrázku vidíte 3 rôzne kuracie prsia.

A – Kuracie prsia s normálnym stupňom bieleho prúžkovania

B – Kuracie prsia so stredným stupňom bieleho prúžkovania

C – Kuracie prsia s ťažkým stupnňom bieleho prúžkovania

Ako ste iste pochopili, prsník označené písmenkom A by malo byť vašou voľbou.

Ak si takéto mäso (označené B a C) pripravíte tak, že si ho raz uvaríte, nemusíte sa obávať žiadne otravy. Pri častej konzumácii však môže dôjsť k poškodeniu vnútorných orgánov a hormónov alebo k obezite, ochorenia pečene a obličiek.

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like