5 príznakov toho, že vášmu telu nerobí dobre mlieko a mliečne výrobky.

Intolerancia laktózy (inak nazývaná aj neznášanlivosť laktózy) už pomaly patrí medzi civilizačné ochorenia, týka sa veľkej časti populácie. Vznikne vtedy, keď organizmus nie je schopný stráviť mliečny cukor, čiže laktózu, ktorý sa nachádza v mlieku a v monhých mliečnych výrobkoch. V skutočnosti ide o stav nedostatku, nakoľko na strávenie laktózy je potrebná laktáza, ktorá sa tvorí v tenkom čreve.

 

Úlohou tohto enzýmu je, aby rozbíjal mliečny cukor na dva jednoduché druhy cukru  – na glukózu a galaktózu, ktoré sa potom dostanú do krvného obehu vstrebávaním cez steny čriev, aby mohli organizmus zásobovať energiou. Keď sa tvorba lakzázy zníži, alebo úplne prestane, organizmus okamžite reaguje nepríjemnými príznakmi.

Na rozdiel od ľudí, ktorí sú alergickí na mlieko, tí s intoleranciou laktózy môžu skonzumovať aspoň niektoré mliečne výrobky bez vážnejších problémov. Treba však vedieť, ako na to…

To ale neznamená, že symptómy spojené s intoleranciou laktózy nie sú nepríjemné. Tento stav totiž spôsobuje bolesti brucha, nadúvanie, plynatosť, nevoľnosť, vracanie, hnačky a iné gastrointestinálne problémy. Príčinou je nedostatočná hladina enzýmu nazývaného laktáza, ktorý štiepi mliečny cukor, teda laktózu na jednoduché sacharidy. S intoleranciou laktózy bývajú navyše spojené aj závažnejšie zažívacie ochorenia ako sú Crohnova choroba, celiakia či gastroenteritída.

 

Neexistuje však žiadny liek na liečbu intolerancie laktózy. Najlepší spôsob ako sa s ňou vyrovnať je obmedziť príjem mlieka, mliečnych výrobkov a potravín, ktoré obsahujú laktózu. Ak však patríte k ľuďom, ktorí si deň bez pohára mlieka či mliečneho výrobku nedokážu predstaviť, môžete vyskúšať nasledujúce rady.

Nájdite si svoj „laktózovy prah“

Stupeň neznášanlivosti laktózy sa u každého líši, ak ho teda chcete zistiť, úplne odstráňte zo svojho jedálnička potraviny s obsahom laktózy aspoň na tri až štyri týždne. Potom postupne začnite opäť konzumovať malé množstvá mlieka či syrov a sledujte príznaky. Takýmto spôsobom zistíte, do akej miery si mliečne výrobky môžete dopriať bez väčších následkov. Aj keď nie je možné presne určiť množstvo laktózy, ktoré ľudia trpiaci jej intoleranciou zvládnu, vedci vo svojej štúdii z roku 2010 zistili, že väčšina ľudí s intoleranciou laktózy toleruje približne 12 gramov laktózy v jednej dávke a to najmä ak je konzumovaná s inými potravinami.

Plnotučné je v tomto prípade zdravšie

Väčšina ľudí trpiacich intoleranciou na laktózu bez väčších problémov môže konzumovať jogurty či syry, obsahujú totiž menej laktózy. Plnotučné mliečne produkty majú zvyčajne nižšie množstvo laktózy v porovnaní s nízkotučnými produktmi. Tuky totiž spomaľujú priechod laktózy v tráviacom systéme. Konzumácia probiotických jogurtov so živými kultúrami tiež zmierňuje zažívacie ťažkosti. Živé, aktívne kultúry baktérií totiž rovnako pomáhajú štiepiť mliečny cukor na jednoduché sacharidy. Dopriať si teda môžete aj grécky jogurt, tvaroh, tvrdé syry ako čedar či švajčiarsky syr.

Kefír príznaky intolerancie dokonca zmierňuje

V tomto prípade totiž kefír pôsobí ako probiotikum so živými kultúrami a priaznivo pôsobí na  funkciu tráviaceho systému. V štúdii, ktorú iniciovala Americká dietetická asociácia vedci uviedli, že jogurt a kefír môžu napomáhať tráveniu laktózy a zmierniť tak príznaky intolerancie laktózy. Dobrovoľníci, ktorí sa výskumu zúčastnili uviedli, že pitie kefíru u nich znížilo frekvenciu nadúvania o viac ako polovicu v porovnaní s pitím mlieka. Okrem toho, že kefír obsahuje širokú škálu živých aktívnych bakteriálnych kultúr, ktoré pomáhajú rozložiť laktózu v tráviacom trakte, je aj bohatým zdrojom vápnika, draslíka a bielkovín.

Čo ešte potláča intoleranciu laktózy?

  • Jablčný ocot znižuje počiatočné príznaky intolerancie na laktózu tým, že podporuje trávenie, neutralizuje žalúdočné kyseliny a potláča ďalšie zažívacie problémy spôsobené neznášanlivosťou laktózy.
  • Zázvor prináša úľavu od gastrointestinálnych problémov, zlepšuje trávenie, zmierňuje nevoľnosť a plynatosť.
  • Harmančekový čaj zmierňuje neznášanlivosť laktózy tým, že neutralizuje žalúdočnú kyselinu a zmierňuje nadúvanie.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like