Vzácny recept na voňavý makový a orechovník podľa mojej starej babičky

Babičkin maslový závin

Cesto: 600 g polohrubej múky, 60 g práškového cukru, 2 ks žĺtky, 50 g droždia, 2 dcl mlieka, 250 g masla.

Maková plnka: 300 g maku, hrozienka, 1 dcl rumu, citrónová kôra, 300g kryštálového cukru, 1,5 dcl vody. Z cukru a vody uvaríme cukrový sirup (na niť). Do maku zamiešame horúci sirup a pridáme 1 dcl rumu a asi 3 prúžky citrónovej kôry.

Orechová plnka: 300 g mletých orechov, pomarančová kôra, 300 g kryštálového cukru, 1,5 dcl vody. Do orechov zamiešame horúci cukrový sirup a asi 3 prúžky pomarančovej kôry.

 

 

Príprava závinu: Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme kvasnice, pripravíme kvások. Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtky, prešľaháme a pridáme rozpustené maslo.

Všetko pridáme do múky a šľahačom (lepšie však ručne) spracujeme cesto. Vyformujeme 4 rovnaké bochníky a necháme 30 min. odstáť. Naplníme plnkou.

Plnku si rozdeľte na rovnaké časti (ak by bolo niekde plnky veľa, závin praskne).Makovú plnku po natretí ešte posypeme hrozienkami.

Hotový závin potrieme 3 krát rozšľahaným celým vajcom a 1 krát žĺtkom. Dáme na 40-45 minút piecť do vyhriatej rúry (160 stupňov).

You Might Also Like