Vyrobte si vlastný púpavový med: Bude sa hodiť na liečbu kašľa ale aj ako prevencia.

Púpavový med je zdravý a chuť nie je vôbec na zahodenie. Nebojte sa podľahnúť jeho kúzlu. Na lúkach, v parkoch i pozdĺž ciest je púpav nespočet. Rastú snáď už všade.
Za pár týždňov sa ale zmení na biele páperie, ale než sa tak stane, je čas si ich pár nazbierať domov a schovať do pohárov na dobu, ako udrie jesenná plieskanica.

Na začínajúcu anginu alebo aj obyčajné nachladnutie je púpavový med naozajstný liek.
A ak chcete môžete sa týmto medom dopovať aj celú zimu, funguje to ako prevencia.

Vyrazte na púpavy
Za slnečného dňa, kedy sú kvety otvorené, vyrazte na zber. Najskôr si ale rozmyslite kam. Na zelenom priestranctve pred obchodom alebo na sídlisku ich možno rastú stovky, ale tiež ich „ocikávajú“ psi. Nezostane Vám nič iné ako sa vydať na lúku.

Zbierajte hlavičky kvetov bez stonky. Nezabudnite na košík, pretože v igelitke sa im páčiť nebude. Môžete použiť aj papierovú tašku. V recepte sa uvádza množstvo a nie hmotnosť, pretože každá hlavička je inak veľká. Nám sa osvedčilo odmerať si približne 50 kvetov.

! Všetky potreby na výrobu medu poriadne umyte!

Dajte sa do varenia
Najprv si do veľkej misy nasypte asi 40 kvetov a zalejte približne 2 litrami studenej vody. Potom nechajte chvíľu odstáť.
Potom prelejte do veľkého hrnca a spoločne so šťavou z 2 citrónov priveďte do varu.
Pokiaľ chcete mať med naozaj výrazný, nechajte variť asi 10 minút na miernom ohni.
Pokiaľ chcete jemnejšiu chuť nechce prejsť varom a stiahnite z platne.
Povarené kvety aj s vodou presuňte do misky a uložte na chladné miesto (minimálne na noc).

Roztok nebude vyzerať nejako vábne, ale toho sa neľakajte. Potom môžete precediť do hrnca.
Pridajte do výluhu 1,5 kg cukru. Môžete pridať aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry.
Pozvoľna varte približne 1 hodinu. Nemusíte stále miešať, ale neodchádzajte ďaleko.
Je to podobné ako u varenia marmelády. Hrniec v žiadnom prípade nezakrývajte.

Príprava nádoby
Dôkladne si vymyte poháre a viečka.
Osvedčilo sa nám dať pohára na 10 min do rúry na 120 ° C.
Zničí sa tak baktérie a máte istotu, že Vám chytia viečka.

Nakoniec si urobte test hustoty.
Lyžičkou rýchlo naneste malé množstvo uvareného medu na tanierik a otočte do zvislej polohy.
Pokiaľ má tekutina tendeciu rýchlo stekať, nechajte ešte variť
Ak sa bude lenivo prevaľovať, je čas naplniť poháre. Tie potom otočte hore.
Púpavový med je na svete. Po vychladnutí môže putovať do špajze a čakať na svoj čas.
Až budete cítiť, že na Vás niečo lezie siahnite po ňom. Lyžička do šálky čaju je to správne riešenie 🙂

obrázková prezentácia

 

You Might Also Like