Viete, že existuje mäso, ktoré Vám môže spôsobiť rakovinu? Pozrite sa na to, ako takéto mäso spoznáte!

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nedávno prišla s desivým oznámením pre celé ľudstvo, že je možné naraziť na mäso, ktoré spôsobuje nezvratnú rakovinu. Ako by ste sa ale mali pred takýmto mäsom chrániť?

Zlaté pravidlo

Existuje tzv. Zlaté pravidlo – jedinečná rada, ktoré nám hovorí, že by sme si vždy mali dávať pozor na to, čo kupujeme. Vždy by sme si preto mali čítať zloženie jednotlivých produktov, najmä paštét, párkov akýchkoľvek ďalších údenín. Ďalej je tiež nutné si uvedomiť, že rovnaké nebezpečenstvo na nás čaká vo fast foodoch, stánkoch na uliciach pod. Prečo? Je to jednoduché! Spravidla sa jedná o mäso, ktoré obsahuje hormóny, antibiotiká a ťažké kovy. Čo už ste mohli aj niekedy počuť, mäso sa spolu drví s kosťami, mieša s už uhynutými zvieratami, atď … To všetko len preto, aby sa ušetrilo!

Éčka

Dnes veľa diskutovaná téma sa točí okolo neslávne známeho písmena E. Tomuto písmenu sa dnes už mnoho ľudí vyhýba veľkým oblúkom. Vyhnúť by sme sa im mali najmä vtedy, keď ich vidíme v kombinácii s číslami.

E 250, E 252 alebo E 249. To všetko sú „éčka“, ktorá môžete jednoducho nájsť vo svojich obľúbených salámach. Jednoducho povedané, ide o spojenie aminokyselín v mäse.

Týmto to ale nekončí … Salámy, párky atď. Ďalej v sebe skrývajú množstvo ďalších éčok, najmä E 451, E 452 a E 453. U všetkých týchto éčok sa jedná o nebezpečné látky, ktoré môžu poškodiť Vaše gény. Napr. E 470 je látkou, ktorá sa lepí na steny čriev a následne vytvára vredy, ktoré môžu dospieť až k samotnej rakovine hrubého čreva.

 

Glutamát

Ďalším známym postrachom je Glutaman! Náhrady, ktorá dodávajú chuť mäsu aj samotnému banánu. Prečo by ste sa mu mali rozhodne vyhnúť? S glutamátom ide ruka v ruke olovo. Typicky ho môžete nájsť v kotletách, ktoré ste si aspoň raz v živote už kúpili. Rada pre Vás! Ak majú kotlety tučné žily, je to znamenie toho, že o zabité zviera bolo dobre postarané. Avšak, ak sa nejedná o biely tuk, je to znak toho, že zviera bolo kŕmené rastovými hormónmi a antibiotikami.

Rovnako možno túto chémiu pozorovať pri grilovaní. Pokiaľ Vám mäso začne horieť – dochádza k produkcii dioxínu, ktorý je karcinogénnou zlúčeninou. Z tohto dôvodu odporúčame pripravovať mäso vždy v rúre, najlepšie zabalené v alobale. Zaujímavou alternatívou môže byť aj elektrický gril.

 

 

Slanina

Je to smutné, ale aj samotnú slaninu je nutné zblízka sledovať. Keď ju rozpolíte, vždy vidíte jej skladbu. Na základe toho dokážete evidovať znaky, ktoré Vám napovedajú, že by ste mali od takejto slaniny dať rýchlo ruky preč. Jedná sa najmä o prítomnosť želatíny alebo gélu, čo je známka injekčného roztoku chloridu sodného. Ten je spravidla podávaný zvieratám v pomere 30% k ich hmotnosti. Jedná sa však o kombináciu dosť nebezpečných látok ako dusičnanové soli, vidy, sójových proteínov, karagénanu, vitamínu C, cukru a polyfosfátov. Nutné dodať, že tento chemický mix je spravidla súčasťou všetkých Vašich obľúbených jedál počnúc paštétami, klobásami, salámy a končiac ďalším rádoby mäsom.

 

You Might Also Like