Vedia ľudia konzumujúci margarín ako sa vyrába? Je to hrôza ..

„Lahodná chuť. Vhodné na teplú i studenú kuchyňu. Súčasť pestrej a vyváženej stravy. Podporuje zdravý životný štýl. Obsahuje prospešné tuky. „, Atď …

Aj takéto bývajú tvrdenia propagujúce margaríny a iné rastlinné nátierky.

Tak sa teda pozrime bližšie na to, ako sa táto neskutočne „zdravá“, priamo gurmánska pochúťka vyrába.

Krok 1: Výber ingrediencií

Primárnymi ingredienciami margarínov zvyčajne bývajú najlacnejšie a zároveň tie najhoršie oleje.

Vyrábajú sa väčšinou zo sójového, kukuričného, ​​bavlníkového alebo repkového oleja.

Občas do nich pridá aj zdravý olivový olej. Podstatné však je, čo sa s týmito olejmi následne deje.

Krok 2: Extrakcia oleja

Kvalita oleja a jeho využiteľných zložiek, okrem samotného druhu, závisí vo veľkej miere aj od spôsobu spracovania.

Oleje určené pre produkciu margarínov sa získavajú aplikáciou vysokých teplôt a tlaku.

Ide o tú najnevhodnejšiu metódu získavania olejov. Teda, najnevhodnejšej z hľadiska zdravotných účinkov. Z ekonomického hľadiska je najefektívnejšia.

Pri nej sa na jednej strane znehodnocujú takmer všetky prospešné zložky a na strane druhej sa vytvárajú látky škodlivé.

Krok 3: Čistenie olejov

Po prvej fáze získavania olejov nasleduje fáza ich čistenie.

Počas nej sa používajú veľmi škodlivé chemikálie, ako napríklad hexán a tiež rôzne riedidlá.

Bohužiaľ, stopy týchto látok trvale zostávajú súčasťou aj výsledného produktu, ktorý si natierate na chlieb alebo pomocou neho pečiete koláče.

Krok 4: Odstránenie vitamínov

Teraz je už olej dostatočne zoxidovaný a zatuchnutý. Pre istotu sa ešte podrobí prefukovaniu horúcou parou.

Počas tohto procesu sa z neho odstráni aj to posledné málo vitamínov a minerálov, ktoré v ňom ešte po predchádzajúcom spracovaní zostali.

Čo je však podstatné, pesticídy a riedidlá zostávajú.

Krok 5: Mixovanie s niklom

V tejto fáze sa do hmoty pridáva niklový katalyzátor.

Už to však radšej nenazývame olejom, ale hmotou, pretože to, na čo sa pôvodný olej zmenil, sa už olejom dá nazvať len ťažko.

Zdravotné efekty niklu sú rozsiahle. Medzi tie miernejšie patrí napríklad precitlivenosť a alergia ľudí na nikel (preto sa dnes už príliš nepridáva do mincí).

Medzi závažnejšie zdravotné následky niklu radíme:

  • zvýšené riziko rakoviny pľúc, prínosových dutín a prostaty
  • pľúcna embólia
  • respiračné zlyhanie
  • pôrodné defekty
  • astma je chronická bronchitída
  • kardiovaskulárne ochorenia

Mohli by sme pokračovať vo uvedení aj ďalej, ale nechceme vás strašiť až príliš. Obraz ste si určite urobili aj na základe vyššie uvedeného.

Krok 6: Hydrogenácia

Hmota z predchádzajúceho kroku sa vo vysokotlakovom reaktore pri vysokej teplote vystaví vodíkovému plynu.

Vodík sa naviaže na tukové molekuly hmoty a pozmení ich chemickú štruktúru. Preto sa aj tieto oleje nazývajú stuženými.

Hydrogenizáciou sa totiž zvyšuje ich bod topenia. Preto zostávajú margaríny na rozdiel od olejov v tuhom skupenstve aj pri izbovej teplote.

Problém je, že takto chemicky zmenené tuky už majú úplne iné biologické a metabolické účinky. V tele človeka tak narobia poriadny zmätok.

Správne riešenie: Pravda o masle konečne odhalená: Babičky to celý čas vedeli!

Krok 7: Emulzifikace

V predchádzajúcich krokoch sa do olejovej hmoty popřidávalo množstvo ďalších ingrediencií. Ako však ale vieme, nie všetky látky je možné len tak ľahko namiešať do homogénnej formy.

Preto sa v tomto kroky pridajú emulgátory, ktoré už zaistia to, aby bola výsledná tekutina pekne a rovnomerne premiešaná.

No a hlavne, aby tak nejaký ten čas aj zostala.

Inak by sa po čase mohli jej jednotlivé zložky oddeliť, ako to napríklad býva u rezaného piva či mlieka so smotanou na vrchu a zvyškom mlieka naspodku.

Krok 8: Deodorizácia

Po doterajšej Alchímii už zrejme tušíte, ako hrozne naša margarínová hmota musí páchnuť … Osobne som raz navštívil výrobňu margarínov a ten zápach by som vám nedoprial.

No a pretože v určitom štádiu je nutné všetky tie pachy odstrániť, stane sa tak práve teraz. Používa sa na to podobne, ako v štvrtom kroku, horúca para.

Krok 9: Bielenie

Margaríny ako výsledný produkt, ktorý si kúpite v obchode, majú krásnu bielu farbu, prípadne také to nažltlé zafarbenie.

To však nie je ich prirodzená farba.

Bez technického bielenia (podobne ako sa bieli papier alebo bielizeň) by boli nepríťažlivé šedé. No a preto sa pomocou technických bielidiel pekne krásne vybieli.

A áno, predpokladáte správne, časť bielidiel v nich aj zostáva. Pri najbližšom natieraní rastlinných nátierok na to pamätajte …

A viete, čo je na celej tej veci najhoršie?

To, že vystavený margarínu nie ste len vtedy, keď ho priamo konzumujete ako nátierku na chleba či používate pri varení.

Dnes už je súčasťou veľkého množstva iných produktov ako sú horalky, sušienky, keksy, zákusky, koláče, niektoré druhy pečiva a mnohé ďalšie.

Krok 10: Pridanie vitamínov, farbív a príchutí

Po doterajšom popise si asi viete predstaviť, ako by margarín v tejto fáze výroby asi chutil. Kúpili by ste si ho len raz a po prvom súste by zrejme skončil v koši.

Takto by však ich výrobcovia z dlhodobého hľadiska veľa nezarobili. No a preto v tomto kroku ich dochuťou a prifarbiť.

Z marketingového hľadiska dnes už však chuť a farba nestačí. Preto do našej mŕtvej hmoty pridajú aj nejaké tie vitamíny (ktoré predtým odstránili), esenciálne mastné kyseliny, prípadne ďalšie látky.

Následne vám budú v reklame 100 krát hovoriť, že ako sú tie ich výrobky pre vás zdravé … O tom, že to je len 0,1% ich objemu už radšej taktne mlčať.

Krok 11: Balenie

Tak, blížime sa pomaly do cieľa. Hmotu však potrebné ešte pekne zabaliť do téglikov či krabičiek s peknými obrázkami.

Samozrejme, celý výrobný proces prebieha na najmodernejších strojových linkách a v hygienicky bezchybnom prostredí.

Koho by už zaujímalo, čo sa v téglikoch v skutočnosti skrýva. Hlavne, že to bolo vyrobené podľa všetkých tých európskych noriem, ISO predpisov a kadejakých byrokratických nariadení.

Na forme dnes predsa záleží oveľa viac než na samotnom obsahu.

Hlavne, že sa v nich nebude nachádzať žiadna kontaminácia. To, že kontamináciou by sa dal nazvať samotný produkt, podstatné vôbec nie je.

Krok 12: Propagovanie margarínu ako zdravého produktu

Tak a po dlhej ceste útrap, rafinácie a bielenie sa náš margarín konečne dostáva na pulty obchodov.

Paralelne s tým beží v médiách silná reklamná kampaň zdôrazňujúce zdravotné tvrdenia od výmyslu sveta, že aké sú tie ich margaríny zdravé, ako znižujú cholesterol, krvný tlak a podobne.

Príklady najčastejších zavádzajúcich tvrdení týkajúcich sa margarínov:

  • neobsahujú žiadne nasýtené tuky (v skutočnosti práve tie sú pre človeka dôležité)
  • neobsahujú žiadny cholesterol (len z čoho si má potom telo vytvárať hormóny?)
  • ľahké na trávenie (to určite, skúste zjesť formičku z umelej hmoty, a ako vám to telo strávi)

Ešte stále máte chuť si na chleba natrieť ten „zdravý“ margarín či chutnú (dochutenú) rastlinnú nátierku?

Tak potom teda dobrú chuť …

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like