Už naše babičky používali medvedí cesnak ako všeliek. Vyskúšajte ho aj vy.

Cesnak medvedí je používaný ako liečivá rastlina, zelenina a pestuje sa aj pre okrasu. Názov dostal vďaka zásluhe medveďov. Tí sa po prebudení zimného spánku s radosťou vydávajú na porasty cesnaku, ktorý im prečistí útroby.

 

 

Aké má medvedí cesnak účinky
Použitie v kuchyni: zbiera sa vňať na začiatku kvitnutia, tj. v máji, a cibule v auguste a septembri.
Čerstvú vňaťou sa korenia biele polievky, omáčky, mäsa a pod.

Použitie v liečiteľstve: cesnak sa odporúča pre zníženie krvného tlaku, proti chrípkam, ateroskleróze a astmy.
Ďalej napomáha
pamäť
žalúdok
črevá
plynatosť
zápcha
kŕče čriev
závraty
pocit tlaku v hlave
úzkosť
zahlienenie priedušiek
chronický kašeľ
tuberkulóza
čistí obličky
čistí močové cesty
čistí žalúdok, črevá
vyrážky

Cesnak medvedí patrí medzi medzí prvých poslou jari.
Cesnak medvedí rastie na humusovitých vlhkých lúkach, tienistých a vlhkých miestach, pod kríkmi a v listnatých horských lesoch. Cesnak nemusíme ani vidieť preto aby sme ho našli, na jeho stopu nás naláka jeho špecifická vôňa. Vďaka tomu aj spoznáte, že neoberáte inú jedovatú bylinu alebo konvalinku. Sú si trochu podobné.

 

Jeho rast začína už začiatkom apríla. Kvitne však až uprostred mája. Ukladá v sebe liečivé sily a rozpráva sa o ňom, že medvede ho nájdu hneď ako sa prebudia, keďže ho potrebujú po zimnom spánku, aby sa prečistili. V podstate medvedí cesnak má podobné vlastnosti ako cesnak kuchynský, ale je oveľa liečivejší a aromatickejší. Preto je vhodný, keď sa rozhodnete pre jarnú detoxikáciu tela.

Usušené listy strácajú liečivé účinky. Preto ak sa rozhodnete pre detoxikáciu tela použite iba čerstvé listy. Môžete si ich dať napríklad na chleba s maslom. Nadrobno nasekaný používame do polievok. Listy však môžete pridať aj do šalátu.

Cibuľky cesnaku medvedieho môžete používať namiesto cesnaku, ktorý bežne používate. Ľudia s citlivým žalúdkom by mali listy a cibuľky nakrájať nadrobno a zaliať ich horúcim mliekom. Potom už len stačí nechať vylúhovať a piť po dúškoch.

Ak túžite o tom mať tento „všeliek“ doma, tak si urobte liehový výťažok – tinktúru. Používame denne 12 kvapiek vo vode.
Kvapky napomáhajú lepšej pamäti, zabraňujú arteroskleróze a zbavujú nás aj iných problémov.

Cesnak medvedí je veľmi dobrý pomocník pri problémoch so žalúdkom a čriev.
Je vhodný pri akútnych hnačkách alebo pri zápche, ktorú sprevádzajú silné kŕče.

 

Škrkavky a hlísty sa po určitej dobe strácajú. Zlepšuje sa výkonnosť čriev a tým sa strácajú ťažkosti. Poľavujú aj žalúdkom vyvolané poruchy, činnosti srdca, nespavosť, ale aj tie ťažkosti, ktorých pôvod je vo zvápenatení ciev alebo vo vysokom krvnom tlaku.

Z cesnaku možno urobiť aj víno, ktoré napomáha predovšetkým starým ľuďom, ktorí majú problémy s dýchaním. Dokonca pri kašli sa zahlienenie priedušiek uvoľňuje.
Odporúča sa aj pri tuberkulóze.

 

..: Švajčiarsky lekár a bylinkár Künzle, túto rastlinu naozaj chválil: ..

Prečisťuje celé telo, vyháňa choré látky, ozdravuje krv, vyháňa a zabíja jedovaté látky.
Stále chorí ľudia, ktorí majú múčnatú tvár, tbc, krčné uzlíny, ktorí sú reumatici, mali by si tento cesnak ceniť ako zlato.
Žiadna bylinka na zemi nie je tak účinná pre prečistenie žalúdka, čriev a krvi.
Mladí ľudia by rozkvitli ako ružový záhon a vypučali ako vetvička jedľe na slniečku. „

Tiež sa zveril s tým, že pozná rodinu, ktorá po roky navštevovala lekára s tým, že trpí silnými vyrážkami. Potom začali používať medvedí cesnak a nemohli si jeho účinky vynachváliť. Ich vyrážky zmizli a cítili sa oveľa lepšie.

Spôsoby užívania
Obľúbený spôsob užívania je ako korenie. Listy cesnaku sa nakrájajú na menšie kúsky, ktoré potom možno použiť do nátierok, polievok a šalátov.

Tinktúra z cesnaku medvedieho: Nakrájané listy alebo cibuľky a naplníme až po hrdlo fľaše, zalejeme 38 až 40% ražnou alebo inou doma vypálenou pálenkou. A necháme 14 dní odležať na teplom mieste. Používa sa denne 10 až 15 kvapiek do vody.

Víno z cesnaku medvedieho: Budete potrebovať hrsť nakrájaných listov, krátko povaríme v asi 1/4 bieleho vína, osladíme podľa chuti medom.
Obdeň môžete popíjať po dúškoch.

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like