TOP 10 potravín, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú pre vaše telo veľmi dôležité. Prinášajú vášmu orgasnismu veľa priaznivých účinkov týkajúcich sa predovšetkým ich protizápalových vlastností.

Omega-3 mastné kyseliny sa vyskytujú v troch hlavných formách: DHA, EPA a ALA.

Omega-3 mastné kyseliny

ALA je najviac obsiahnutá v orieškoch, semienkach a živočíšnych potravinách ako sú napríklad mliečne výrobky či hovädzie mäso, zatiaľ čo EPA a DHA mastné kyseliny sa nachádzajú predovšetkým v tučnejších rybách ako je losos či makrela.

Najviac výhod pre vaše zdravie majú mastné kyseliny EPA a DHA, takže by ste sa mali zamerať predovšetkým na tieto dve. Konzumáciu omega-3 mastných kyselín by ste nemali zanedbávať.

Ich účinky, ktoré boli preukázané, sú skvelou prevenciou aj liečbou stovky zdravotných problémov.

Kedy zvýšiť prísun omega-3 mastných kyselín?

  • ak vás trápi vysoký cholesterol
  • pri depresii a úzkosti
  • je vhodný pre tých, ktorí trpia ADHD
  • ako prevencia rakoviny a cukrovky
  • pôsobí protizápalovo
  • prevencia artritídy a neplodnosti
  • prevencia zápalového ochorenia čriev, Alzheimerovej choroby a makulárnej degenerácie
  • liečba kožných problémov (ekzémy)
  • podporuje chudnutie
  • môžu ich užívať aj tehotné ženy
  • posilňuje zdravie vlasov a nechtov

 

Nedostatok omega-3 mastných kyselín sebou nesie negatívne príznaky, ako je zlá pamäť, suchá koža, srdcové problémy, časté zmeny nálad, bolesti kĺbov a autoimunitné ochorenia.

Najčastejšie trpí nedostatkom omega-3 mastných kyselín osoby, ktoré konzumujú predovšetkým spracované potraviny, nie čerstvé a zdravé.

Bohužiaľ nedostatok mastných kyselín postihuje aj vegánov. Príjem omega-3 matných kyselín je pre mužov 1,6 g na deň a pre ženy 1,1 g za deň.

Top 10 potravín obsahujúce omega-3 mastné kyseliny:

  1. Losos : 120 g = 1,45 g
  2. Sardinky: 120 g= 1,34 g
  3. Makrela: 120 g= 1,25 g
  4. Hovädzie mäso : 120 g = 1,1 g
  5. Ľanové semienko: 2 lyžice = 3,2 g
  6. Chia semienka : 2 lyžice = 2,5 g
  7. Vlašské orechy : 1/4 šálky = 2,3 g
  8. Syr zo sójových bôbov : 120 g = 0,52 g
  9. Tuniak : 120g = 0,33 g
  10. Mliečne výrobky : 250 g = 0,25 g

Medzi ďalšie potraviny s vysokým obsahom omega-3 matných kyselín, ktoré môžu konzumovať aj vegáni, patrí ružičkový kel, karfiol či morské riasy.

Zo zoznamu si vyberte tie potraviny, ktoré máte radi a doprajte si ich pravidelne, aby ste doplnili zásoby omega-3 matných kyselín.

Doprajte si ryby predovšetkým z menších chovov , nie z veľkých rybích fariem a hovädzie mäso od menších chovateľov. Variantom je aj pravidelná konzumácia rybieho oleja.

Prečo konzumovať omega-3 mastné kyseliny?

Omega-3 mastné kyseliny sú veľmi priaznivé pre vaše srdce a celý obehový systém. Pomáhajú totiž znižovať krvný tlak, regulovať srdcový rymus, znižuje tvorbu krvných zrazenín a možnosť zápalu.

Znižuje teda preventívne riziko vzniku srdcovej alebo mozgovej príhody. Potraviny bohaté na mastné kyseliny prispievajú k zníženiu triglyceridov a LDL cholesterolu.

Ak chcete naozaj znížiť krvný tlak a hladinu zlého cholesterolu, normalizovať srdcový rytmy či pomôcť s liečbou aterosklerózy, doprajte si predovšetkým tučné ryby, najlepšie dve porcie týždenne.

Takto môžete znížiť riziko vzniku mŕtvice až o 50%.

Prevencia vzniku rakoviny

Konzumácia 2-3 porcií morských rýb týždenne znižuje riziko vzniku rakoviny. Omega-3 mastné kyseliny potláčajú vznik zápalu a bojujú s niektorými druhmi rakoviny, napríklad spomaľujú progresiu rakoviny hrubého čreva a znižujú riziko vzniku rakoviny prostaty a prsníka.

Depresia a zdravie vášho mozgu

Omega-3 mastné kyseliny, predovšetkým EPA, má veľký vplyv na zdravie vášho mozgu. Pomáhajú v rozvíjaní procesov a znižujú možnosť vzniku zápalov, pomáha tiež spomaliť proces starnutia.

Navyše pôsobí na depresie, ktoré zmierňujú. Pomáhajú tiež všetkým, ktorí trpia ADHD a chráni proti chorobám spojením s úbytkom kognitívnych funkcií smerujúce k demencii (Alzheimerova choroba).

protizápalové účinky

Najväčším prínosom omega-3 mastných kyselín sú ich protizápalové účinky. Pomáhajú bojovať s osteoartrózou a bolesťami kĺbov. Lieči aj zápalové ochorenie čriev.

Nie je to dosť dôvodov, aby sme si dopriali omega-3 mastné kyseliny v akejkoľvek podobe pravidelne?

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like