Tieto úžasné škoricové slimáky s banánom vám ukážu, čo je to mať nebíčko v papuľke.

Jemné a nadýchané vzdušné cesto, veľkorysá vôňa romantickej škorice, sladučké banány a krémová poleva. Tieto slová len ťažko niečo predbehne a ešte ťažšie niečo predčí tento koláč, keď sa ho raz pokúsite upiecť. Voňavé škoricové slimáky s netradičnou prísadou vám úplne učarujú.

 

Škorica slimáky dlhé roky dobíjajú srdcia všetkých milovníkov sladkostí a voňavého kysnutého cesta. Radi a často si ich kupujeme cestou do práce v pekárni alebo v obchode. No tieto si dokážete pripraviť sami a budú tisíckrát lepšie ako kupované. Nie že by sme mali niečo proti kupovanému pečivu. Ale domáci je len domáci. Koláčik je s banánmi a polevou taký neobvyklý, že sa hodí pokojne aj na slávnostný stôl. Rovnako však bude chutiť, keď si vyložíte nohy a vypijete si pri ňom čaj.

 

Budeme potrebovať:

400g polohrubej múky

250ml mlieka

2 banány

10g sušeného droždia

200g masla

1 PL mletej škorice

100 g cukru kryštálového

1,5 šálky mletých vlašských orechov

200g práškového cukru

štipku soli

 

Postup prípravy:

Priveďte do varu 230ml mlieka a 3 polievkové lyžice masla. Nechajte mlieko trochu vychladnúť a ešte do teplého pridajte droždie. Nechajte odstáť približne 10 minút. Potom pridajte lyžicu kryštálového cukru, štipku soli a všetko dôkladne premiešajte. Do tejto zmesi pridajte 150g múky a dobre premiešajte, aby nevznikli hrudky.

 

 

Jeden banán si roztlačte na kašičku a pridajte ho do zmesi. Opäť dobre premiešajte. Cesto by malo byť lepkavé.

 

Na dosku si vysypte múku a cesto vymieste. Potom ho vložte do misky a prikryte utierkou. Odložte na hodinu na teplé miesto, aby podkyslo. Potom si z cesta na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme obdĺžnik.

 

Rozpustite zvyšné maslo a natrite ho na cesto. Na to nasypte mleté ​​alebo nasekané vlašské orechy a posypte škoricou a ak máte radi aromatické sladkosti, môžete pridať aj štipku rozdrvených klinčekov. Banány si nakrájajte na tenšie kolieska a poukladáme ich na cesto.

 

Cesto si zrolujte a narežte ho na približne 8 kusov. Plech alebo zapekaciu misku si vymastíme, aby sa odspodu slimáky nelepili. Potom ich na neho opatrne pokladajte tak, aby sa vám nerozpadli.

 

Pečte dozlatista asi 50 minút pri teplote 180 stupňov. Medzitým si uvarte krémovú polevu. Na jej prípravu budete potrebovať 3 polievkové lyžice masla, 2 lyžice mlieka a práškový cukor od chuti. Maslo rozpustíme na malej panvici a pridajte zvyšné ingrediencie. Pokiaľ by bola poleva príliš hustá, pridajte ešte mlieko.

 

Absolútne fantastické, domáce, kysnuté slimáky ulahodia naozaj každému. Tento jednoduchý recept poteší každého člena vašej rodiny. Vyskúšate ho? Dajte nám vedieť v komentároch.

You Might Also Like