Táto bylinka čistí krv, je silným antibiotikom, antioxidantom a ničí cholesterol

Voľba prírodnej liečby pred tabletkami na predpis je vždy dobrá voľba. Ľudia už od nepamäti používali bylinky a prírodné látky na liečbu všelijakých zdravotných problémov.

Bylinka, o ktorej si povieme viac v našom dnešnom článku, má prvú písomnú zmienku pred viac ako 2000 rokmi. Je vysoko aromatická a existuje až 60 jej rôznych odrôd, ktoré sa líšia vzhľadom i chuťou.

Na čo sa používala bazalka v minulosti

Bazalku používali na liečebné účely už antickí Gréci, Rimania, Egypťania a dokonca aj dávnovekí Indovia, pre ktoré bola priamo posvätnou rastlinou.

Aplikovali ju prevažne na liečbu astmy, cukrovky, obličkových kameňov, alergií, impotencia a neplodnosti.

Bazalka obsahuje silné antioxidanty, ktoré chránia telo pred oxidačným stresom. Ten býva najčastejšou príčinou rakoviny.

Jeden z uvedených antioxidantov je betakarotén, prekurzor vitamínu A. Ten chráni vaše cievy pred oxidáciou, ukladaním cholesterolu a zlepšuje zrak.

Betakarotén navyše pomáha pri reumatoidnej artritíde, osteoartritíde, problémoch s astmou a má aj mnohé ďalšie liečivé účinky.

Bazalka chráni srdce a cievy

Táto užitočná bylinka je plná horčíka a vitamínu B6. To znamená, že má výborné použitie pri ochrane pred toxickým hromadením homocysteínu v tele.

Navyše horčík pomáha znižovať riziko srdcovej arytmie a infarktov.

Dosahuje to tým, že uvoľňuje cievy a zlepšuje tak prekrvenie a cirkuláciu krvi v srdci aj v celom organizme.

Prírodné antibiotikum a stimulant imunity

Tu však liečivé účinky bazalky nekončia. Jej ďalším významným prínosom je jej schopnosť posilňovať náš imunitný systém.

Okrem posilňovania imunity jej látky navyše aj priamo pôsobia proti rôznym patogénnym baktériám.

Antibakteriálne účinky bazalky pomáhajú liečiť a predchádzať vzniku mnohých infekcií v tele.

Použitie bazalky v kuchyni

Vďaka svojej jedinečnej chuti má bazalka široké použitie v mnohých svetových kuchyniach. Aby ste zachovali jej chuť a vôňu, vždy ju do jedál dávajte až na koniec po varení.

Ak je to možné, vždy si radšej zvoľte čerstvú bazalku pred sušenou. Dnes už v takmer každom väčšom supermarkete predávajú aj čerstvé bylinky.

Môžete ju použiť napríklad na výrobu pesta do špagiet či iných cestovín.

Tu je pár jednoduchých receptov, ako ju pripraviť do jedál:

1) Bazalkové pesto

Jednoducho vezmite pár čerstvých lístkov bazalky a nakrájajte ich na malé kúsočky. Pridajte k nim krčený cesnak a zalejte olivovým olejom.

Celé to zamiešajte, nechajte chvíľu odstáť a máte výborné pesto do rôznych jedál.

2) Ľadový bazalkový dezert

Ďalšou možnosťou pre použitie bazalky je výroba chutného a zdravého ľadového dezertu.

Opäť pokrájajte bazalku na malé kúsočky, zmiešajte s vodou, citrónovou šťavou a trstinovým cukrom.

Túto zmes rozlejte do formy na ľadové kocky a dajte zmraziť. Potom vezmite ľadové kocky, vložte ich do mixéra a rozdrvte na ľadovú triešť.

Tento dezert servírujte v južanskom stredomorskom štýle.

3) Bazalkový čaj

Vezmite hrsť čerstvých nasekaných bazalkových lístkov a zalejte ich vriacou vodou.

Prekryte pokrievkou a nechajte 8 minút lúhovať. Potom čaj sceďte a môžete piť po malých dúškoch.

4) Taliansky šalát

Na záver si ešte povedzme, ako si pripraviť chutný taliansky šalát s bazalkou.

Budete k tomu potrebovať pár čerstvých lístkov bazalky, paradajky, olivový olej a syr mozzarella.

Všetky ingrediencie zmiešajte, dajte na chvíľu schladiť do chladničky a hneď na to si na ňom môžete pochutnať.

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like