Robíte to aj vy? Umývaním kuraťa v kuchyni sa baktérie šíria najlepšie!

Je všeobecne známe, že sa neodporúča umyť surové mäso, pretože zdvojnásobuje riziko bakteriálnej infekcie alebo infekcie! Cieľom tohto odporúčania je zabrániť šíreniu baktérií nachádzajúcich sa v tele.

Problémom nie je umývanie kurčiat, ale to že to robíte zle!
Mnohí používatelia o tomto type otravy nevedia. Britský Food Bureau však uskutočnil on-line prieskum, podľa ktorého 44% zo 4500 navštevujúcich umýva kurča pred kuchármi.

Umývanie surového kurčaťa alebo morčacieho mäsa pod tečúcou vodou v umývadle nie je najlepší nápad. To je potom, že všade v kuchyni „rozdeliť“ nebezpečné baktérie z mäsa. Môžu sa dostať na kuchynské pulty, umývadlo, kuchynské utierky a jedlo, ktoré máte blízko.

Podľa odborníkov je prostredie vhodné na rozmnožovanie Campylobacteria vytvorené z kvapiek vody. Je to baktéria, ktorá sa šíri dotykom, tj cez ruky, oblečenie, uteráky a taniere alebo spotrebiče.

Online prieskum zistil, že približne 280 000 ľudí ročne je infikovaných touto baktériou v Británii. Na druhej strane len asi 28% ľudí vie o tejto baktérii vôbec. Zameriavame sa hlavne na odchytenie Campylobacteria z hydiny. Ide o najbežnejší druh otravy jedlom.

Britská agentúra preto odporúča vyhýbať sa kontaktu so surovou hydinou. Hoci príznaky otravy jedlom trvajú asi týždeň, baktérie môžu byť smrteľné, najmä pre deti do 5 rokov veku. Medzi hlavné príznaky patrí hnačka, bolesť brucha, kŕče, malátnosť a horúčka.

Infekcie môžu viesť k dlhodobým zdravotným problémom, ako sú problémy s črievami a syndróm Guillan Barré.

Tak ako postupovať?
Vyvarujte sa umývania surového mäsa.
Skladte zabalené mäso studenou alebo mrazovou.
Uchovávajte ju v chladničke na najnižšej ploche tak, aby kvapky mäsa neklesli na iné potraviny.
Pri varení sa uistite, že mäso je správne varené alebo pečené.
Dôkladne umyte všetky nádoby, taniere a náradie, ktoré ste použili na prípravu mäsa

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like