Prečo by ste mali mať vo svojom jedálničku listovú zeleninu (+ recepty)

Nie všetci zaraďujú listovú zeleninu do svojho jedálnička, hoci ponuka tohto typu zeleniny je pomerne pestrá.

Navyše z nej môžeme získať veľké množstvo enzýmov, vitamínov, minerálov, vlákniny a chlorofylu (okrem toho, že dodáva zelené sfarbenie rastlinám, má antibakterálne a protizápalové účinky, aktivuje dôležité enzýmy).

Všetky tieto látky sa starajú nielen o fyzickú, ale aj psychickú pohodu tela. Väčšina druhov má protizápalové účinky a vďaka veľmi nízkemu obsahu kalórií je vhodná do redukčných jedál.

Rukola

Obsahuje veľké množstvo vitamínu C (významný pri zrážaní krvi, preto pozor pri warfarinové diéte ) A a C, kyselinu listovú, luteín (zdravý antioxidant dôležitý pre náš zrak), glukozinoláty (majú protirakovinové účinky) a veľmi malé množstvo kalórií.

Rukola pomáha pri očiste pečene a obličiek, je močopudná a tiež má laxatívne účinky. Podporuje chuť do jedla.

Zdravá desiata z rukoly – rukolové lístky s vlašskými orechmi a kozím syrom, všetko pokvapkané ľanovým olejom.

Špenát

Obsahuje veľké množstvo vitamínu K alebo kyseliny listovej, v menšej miere potom aj vitamíny A a C, vápnik, mangán, horčík, železo, quercetin (silný antioxidant s protizápalovými účinkami) a kyselinu listovú.

Zeleninový šalát so špenátom  suroviny podľa počtu porcií

  • čerstvý listový špenát
  • paradajky
  • šťava z 1 citróna
  • 1 lyžica slnečnicového alebo olivového oleja
  • morská soľ
  • na dochutenie – bazalka alebo oregano

Tento druh zeleniny je menej známy, avšak pre naše telo užitočný. Dodá vlákninu, vápnik, draslík, vitamíny A, B a C, luteín, kyselinu listovú a chlorofyl.

Vďaka nízkemu obsahu kalórií je vhodný pri redukčnej diéte. Pomáha posilňovať mozog a nervy, zlepšuje sústredenie a pamäť.

Konzumovať ho môžeme čerstvý alebo dusený (upravuje sa rovnako ako špenát). Listy sa hodia aj do šalátov, polievok a omáčok, výborné sú dusené, vyprážané alebo zapečené s cestovinami (lasagne, či špagety), na pizzu, zapečené so syrom a bešamelovou omáčkou.

Pozor si musia dať ľudia s obličkovými kameňmi , pretože obsahuje šťaveľany.

Čakanka štrbáková

Táto zelenina je príbuzná čakanke. Má horkastú chuť, ktorá podporuje tvorbu slín a žlče (pozitívny vplyv na pečeň). Tiež pozitívne pôsobí na slezinu (imunitný centrum nášho tela). Obsahuje rovnaké látky ako už vyššie spomínané druhy zeleniny.

Môžeme si z neho pripraviť chutný šalát , ak ho, nadrobno nasekaný, zmiešame s vlačskými orechy, olivami, parmezánom a kvapkou ľanového oleja.

 

Polníček

Ďalší z menej známych druhov zeleniny. Má drobné lístky s jemne orieškovou chuťou. V obchodoch ho nájdeme natrhaný na lístky, ktoré sú zabalené v dóze. Pomáha posilňovať imunitu, čistí krv a podporuje jej tvorbu, aktivuje látkovú premenu v bunkách, zvyšuje výkonnosť a vitalitu. Obsahuje viac vitamínu C, ako citróny.

Polníčkový šalát

  • polníčkové listy
  • 1 cibuľa nakrájaná na kolieska
  • 3 varené vajcia nakrájaná na drobno
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • soľ, cukor, korenie

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like