Osvedčený návod, ako mať najkrajšie muškáty v celej ulici: Robím to takto už celé roky a muškáty mi kvitnú až do prvých mrazov!

Návod je rovnaký ako pre pelargónie, surfinie, tak i fuchsie. Tento postup mi poslala moja teta mailom, našla ho na niekde na internete a je veľmi prospešný. Starostlivo som si ho zapísala a rada ho posuniem niekam ďalej – stačí dodržať tento postup a Vaše muškáty budú prenádherné!

Asi v polovici marca zvyčajne kupujem sadenice a aby som ich v zdraví previezla, pretože vonku môže byť ešte chlad, hneď v obchode je radšej zabalím do papiera.

Doma je potreba sadenice očistiť a to tak, že sa oberú suché, olámané časti a uštípnem všetky puky, ak nejaké na rastlinkách sú, aby sa zbytočne nevyčerpávali. Hneď doma zaštipujeme vrchol, ide o to vypestovať silnú a rozvetvenú rastlinku a to dosiahnete jedine zaštipovaním.

Toto je obrázok zaštípnutého vrcholu muškátu

 

Rastlinku dáme do tepla a na svetlo – len zalievame.

Po 14 dňoch sa objavia nové výhonky – na spodku, ale aj na odštiepenom vrchole. To je znakom, že rastlinka naberá silu a bude úžasne rozvetvená. Dlhšie výhonky opäť zaštipneme a môžete presadiť do kvetináča.

Do kvetináčov navrstvíme substrát pre pelargónie a primiešame do neho perlit – ten je výborný prevzdušňovač pôdy, zadržiava vlahu a uchováva aj živiny z hnojenie. Ak máte dlhšie kvetináč (cca 60 cm) dáme 5 rastliniek.

Nasledujúce 2- 3 týždne necháme rásť na slniečku – na noc dáme do tepla, pokiaľ sú noci ešte chladné. Počas tohto obdobia stále zaštipujeme dlhšie výhonky a tiež všetky puky, ktoré sa objavia. Dávame na miesto s polotieňom, za vetrom.

Po asi troch týždňoch nasadíme hnojivo – ja mám overený Kristalon štart. Na okná ich dávam až od koncom apríla a tam už muškáty nechávam celú sezónu.

Stále zaštipujeme a asi v polovici mája sa zaštipovaním prestaneme, nasadíme hnojivo Kristalon plod a kvet a necháme muškáty vyhnať puky a neskôr i kvety.

Počas celej sezóny hnojíme raz za 10 dní, s tým že hnojivo používame podľa návodu na obale.

 

Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like