O zuby sa treba starať celý život, v starobe raz toľko! Mali by ste preto vedieť, aké výrobky najviac poškodzujú Vaše zuby!

Už od detstva vieme, že sa musíme o svoje zuby starostlivo starať. A ak predtým proces čistenia prinášal malú radosť, potom sa časom stal vedomou nutnosťou. Zdravé biele zuby sú skrátka vizitka dobre upraveného človeka. Niet teda divu, že investujeme toľko peňazí za stomatologické služby!

Viete ale, že niektoré produkty priamo narúšajú starostlivosť o Vaše zuby? Pri veľkom množstve riskujete nielen zožltnutiu zubnej skloviny, ale aj zničenie samotného zdravého zuba. A teraz nie je reč len o káve, čaji alebo orechoch.

Aké produkty poškodzujú zuby?

čučoriedky

Čučoriedky neškodia zdraviu zubov, ale časté jedenie tohto ovocia vedie k pretrvávajúcemu žltému povlaku. Preto je lepšie, po zjedení pohára šťavnatých bobúľ, si ihneď vyčistiť zuby.

biele víno

Pre fanúšikov bieleho vína je potrebné konať s rozvahou. Biele víno totiž vyvoláva precitlivenosť zubov, čím ich robí krehkými.

červené víno

Červené víno, na rozdiel od bieleho, neovplyvňuje zdravie zubov, ale dodáva im nepríjemný sivý odtieň.

Čipsy

Čipsy sú tuhé sacharidy, ktoré sa pod vplyvom slín menia na glukózu, ktorá ničí zuby a prispieva k tvoreniu kazov. Vzhľadom k tomu, že sú čipsy veľmi tenké, ich častice sa môžu zaseknúť medzi zubami, takže pre získanie amerického úsmevu si nezabudnite zuby vyčistiť aj pomocou zubnej nite.

žuvačka

Žuvačka s xylitolom je považovaná za bezpečnou pre zuby. Absencia cukru však nezaručuje bezpečnosť zubných výplní, mostíkov a koruniek. Navyše, žuvačka zvyšuje množstvo slín v ústach, čo vytvára alkalickú látku, ktorá ničí zuby.

pražená kukurica

Asi nikto si nevie predstaviť víkendový filmový večer bez popcornu! Buďte však opatrní: medzi vzdušnými „mráčikmi“ môžete vždy naraziť na tvrdé zrno kukurice. Tie potom môžu poškodiť krehké zuby a korunky. Rovnako ako čipsy, popcorn sú tuhé sacharidy, ktoré tvoria škodlivú glukózu.

paradajky

Čerstvé, konzervované paradajky a dokonca aj paradajkový pretlak obsahuje veľké množstvo kyseliny, ktorá ničí zubnú sklovinu.

Chlieb, cestoviny a zemiaky

Výrobky s veľkým obsahom škrobu sa držia na zuboch a zostávajú v ústach až do ďalšieho čistenia. V kombinácii so slinami sa škrob premieňa na cukor, čo môže viesť k tvorbe kazu.

sušené ovocie

Napriek obrovským prínosom pre zdravie, sušené ovocie často vedie ku skazeným zubom. Faktom je, že sušené marhule, slivky a datle sa držia na zuboch a obsahujú veľké množstvo cukru. To, ako je známe, vedie k vzniku kazu a ničí zubnú sklovinu.

Čaj

Lídrom v obsahu kofeínu v nápojoch nie je vôbec káva, ale čaj! Kofeín, ako viete, kazí biely úsmev a dodáva zubom žltý odtieň. Okrem toho obsahuje čaj fluorid, minerál užitočný pre kosti a zuby. Fluorid je však užitočný len v malom množstve. Jeho prebytok negatívne ovplyvňuje kostné tkanivo. Preto sa odporúča, aby milovníci čaju nepili viac ako 4 šálky denne.

Samozrejme sa nevzdávajte vyššie uvedených produktov. Len si pamätajte, že po ich požití je potrebné si zuby vyčistiť. Určite súhlasíte, že prevencia je oveľa príjemnejšia a menej nákladná ako liečba!

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like