Nikdy som v obchode nevedela, aké banány mám kúpiť, aby boli zrelé. Tento obrázok mi však všetko vysvetlil

Niekto má rád zrelé, sladké banány, niekto zase tvrdšie, ktoré nie sú až tak sladké. Kým k nám banán prejde dlhú cestu až z exotických krajín, prechádza premenou. Odtrhnú ho, kým je ešte zelený, ale po ceste k nám pomaly žltne, až ho zrazu môžeme nájsť v obchodných reťazcoch.

Mnoho ľudí v obchodoch siaha po zelenších banánoch, pretože to v nás evokuje čerstvosť. Viete ale, ktoré štádium zrelosti je pre vás najvhodnejšie a najzdravšie?

 

Nutričné ​​vlastnosti banánov sa menia počas rôznych fáz zrelosti. Čím sú zrelšie, tým sú sladšie, čo nie je žiadna novinka, pretože je to tak v prípade asi každého ovocia. Enzýmy v banánoch časom postupne rozkladajú škroby, ktoré všeobecne nie sú sladké, ale pri tejto reakcii sa mení na cukor – teda fruktózu. Čím sú zrelšie, tým sú pre vaše črevá stráviteľnejšie.

 

 

Japonskí vedci nedávno prišli so štúdiou, v ktorej dokázali, že čím je banán zrelšií, tým viac obsahuje antioxidantov ako jeho „nezrelšie“ štádia. Neviem ako vy, ale ja doslova prezreté banány, ktoré majú na sebe tmavo hnedé fľaky, nemusím. Môj názor sa ale začína meniť, pretože banány, ktoré už majú hnedastú šupku, produkujú tzv. TNF, alebo aj Tumor necrosis factor (Faktor nádorovej nekrózy)

Je to špecifická látka, ktorá bojuje s rakovinou a abnormálnymi bunkami. To znamená, že čím tmavší banán, tým väčší bojovník s rakovinou. Tiež je preukázané, že zrelý banán posilňuje imunitu až osemkrát viac ako čerstvý banán.

 

 

Samozrejme, je potrebné vedieť aj odhadnúť tú správnu zrelosť, aby sa nestalo, že budete jesť banán, ktorého šupka bude takmer celá hnedá. Vtedy je to signál, že ste tú správnu dobu jednoducho prešvihli. Takže v akej fáze je potrebné konzumovať banány? Keď sú plne vyzreté a majú už na šupke hnedé fľaky. Možno pre väčšinu nepredstaviteľné. Áno i pre mňa.

 

 

Je však potrebné poznamenať, že nie pre všetky kategórie ľudí je vhodný práve zrelý, sladký banán. Cukrovkári by si mali dávať pozor a skúsiť napríklad zjesť banán s kúskom masla. Maslo totiž spomaľuje vstrebávanie cukru do krvného obehu, a tak by nemali hroziť žiadne komplikácie.
V akom štádiu zrelosti máte radi banány vy?

You Might Also Like