Namočte cez noc 4 mandle a ráno ich zjedzte. S vaším telom sa začnú diať úžasné veci

Babičky nám vždy radili na noc namáčať mandle. Zamysleli ste sa niekedy prečo? Je to preto, pretože ak sú namočené, ponúkajú nášmu telu zdravotné prínosy, o ktorých sa vám doteraz možno ani len nesnívalo.

 Sú totiž plné esenciálnych vitamínov a minerálov ako
  • vitamín E
  • zinok
  • vápnik
  • horčík
  •  omega-3 mastné kyseliny
  • a mnohé ďalšie.

Keď dôjde na vaše zdravie, mandle s ním dokážu urobiť malé zázraky.

Prečo sú lepšie máčané než suché mandle?

Zrejme ste sa pozastavili nad tým, aký je rozdiel medzi namočenými a suchými mandľami. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, rozdiel je veľký.

Predovšetkým z týchto dvoch dôvodov:

# 1 Suché mandle obsahujú enzýmové inhibítory, ktoré chránia semená až do doby vhodnej na klíčenie, keď majú dostatok vlahy.

Tieto látky môžu blokovať enzýmy vo vašich črevách. Po namočení sa uvedené látky deaktivujú.

# 2 Konzumácia namočených mandlí robí trávenie jednoduchším a efektívnejším. Pre telo je tak k dispozícii väčšie množstvo živín, ktoré mandle obsahujú.

V skutočnosti to platí nielen pre mandle, ale pre všetky ostatné orechy a semená.

Čo s vaším telom urobí konzumácia iba 4 namočených mandlí denne

Teraz sa už ale poďme bližšie pozrieť na to, aké zdravotné prínosy ponúka pravidelná konzumácia už tak malého množstva, ako sú 4 namočené mandle každý deň:

Zdravie srdca

Mononenasýtené tuky, bielkoviny a draslík nachádzajúce sa v mandliach sú extra prínosné pre vaše srdce.
Vitamín E tiež znižuje riziko chronických ochorení srdca. Horčík vás zase chráni pred akútnym srdcovým infarktom.

Mandle navyše majú schopnosť znižovať zápaly, ktoré poškodzujú cievy a tepny.

Zvýši vašu energiu

Každodenná konzumácia pár mandlí je najlepším spôsobom, ako si zvýšiť energetickú úroveň.

Mangán, meď a riboflavín z mandlí pomáhajú zvyšovať produkciu energie a rýchlosť vášho metabolizmu.

Zníži cholesterol

Mandle sa radia medzi najlepšie potraviny na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi. Je to vďaka už spomínanému vitamínu E a vápnika.

Zvýši mozgové funkcie

Mandle sú zdrojom viacerých živín, ktoré pomáhajú k rozvoju zdravého a výkonného mozgu.
Ide napríklad o látku L-karnitín, ktorý zvyšuje mozgovú aktivitu a pomáha vytvárať nové nervové prepojenia, čo zlepšuje pamäť a znižuje riziko Alzheimerovej choroby.

Podporí zdravie kostí

Minerály ako vápnik, horčík a fosfor z mandlí prospievajú zdraviu kostí.

Navyše, fosfor nielen podporuje kosti, ale aj účinne predchádza vzniku osteoporózy.

Regulujú krvný tlak

Draslík prítomný v mandliach prispieva k regulovaniu krvného tlaku a bráni jeho zvyšovanie.

Nízky obsah sodíka zase pomáha kontrolovať prílišnú fluktuáciu krvného tlaku.

Predchádza rakovine

Je dokázané, že pravidelná konzumácia mandlí znižuje riziko rakoviny hrubého čreva tým, že zlepšuje priechodnosť čriev, aby v nich potrava nezahnívala a netvorili sa z nej toxíny.

Okrem toho mandle obsahujú aj vitamín B17, ktorý je známy svojimi mocnými protirakovinovými účinkami.

Záver

Tak čo, nestoja ty 4 mandle denne za to? My si myslíme. že áno a preto sme sa s vami o tento článok podelili. Podeľte sa o neho aj vy so svojimi známymi.

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like