Lekári varujú: Ak stále používate alobal, tak prestaňte. Hrozia vám vážne následky

Alobal je v našich domácnostiach pomerne bežnou súčasťou kuchýň.

Okrem pečenia sa často používa aj na predlžovanie trvalosti potravín tým, že sa do neho balí jedlo a takto uchováva v chladničke.

Praktikanti alternatívnej medicíny využívajú alobal aj k liečbe niektorých ochorení. Dlho však panovali obavy o jeho bezpečnosti, ktorá sa nedávno začínajú potvrdzovať.

V čom tkvie hlavný problém alobalu

Najväčším problémom alobalu je, že je vyrobený z hliníka . Ide v podstate o ťažký kov, ktorý je pre telo toxický.

Hliník spôsobuje telu rôzne zdravotné ťažkosti – od tých miernych až po závažné poškodenie mozgu.

Súčasné štúdie dokonca preukázali, že je je spájaný aj so vznikom Alzheimerovej choroby.

Okrem toho, môže hliník spôsobovať aj tieto ochorenia:

  • stratu pamäti
  • nedostatok koncentrácie
  • problémy s telesnou rovnováhou
  • stratu kontroly nad ovládaním svalov

Tiež sa verí, že balenie potravín do alobalu a ich následné uskladnenie v chladničke alebo tepelná príprava v rúre môžu spôsobiť poškodenie štruktúry kostí.

Je tomu tak preto, že hliník znižuje hustotu kostí odvápnením a tým ich robí ich viac lámavými.

Ďalšie riziká hliníka pre zdravie

Ďalším významným problémom alobalu je, že vyvoláva ťažkosti pri dýchaní v prípade, že sa vdýchnu čiastočky hliníka do pľúc.

V tomto prípade môže vyvolať fibrózu pľúc.

Bezpečné nie je ani grilovanie mäsa alebo rýb v hliníkovej fólii. Pri vysokých teplotách sa uvoľňuje vysoké množstvo tohto nebezpečného kovu do vášho jedla.

Únikne ich ešte viac, ak sa pridajú k jedlu nejaké kyslé prísady, ako napríklad plátky citróna.

Výskumníci z americkej Univerzity v Sharjah verí, že počas jedného varenia jedla v alobale sa doň uvoľní až 400 mg hliníka. Išlo o zistenie chemického inžiniera a vedúceho univerzitného výskumného tímu, Dr. Essam Zubaidiho.

Ten odhalil, že ak je alobal vystavený vysokým teplotám, výrazne sa zvýši i miera úniku hliníka do jedla.

Odporúča preto, aby sa v alobale nikdy nepiekli bylinky, paradajky a citrusové ovocie ako sú citróny, limetky či pomaranče.

záver

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že maximálny denný príjem hliníka by nemal prekročiť 60 mg.

Tento fakt robí z alobalu na varenie a uskladnenie potravín veľmi nebezpečnú látku, pretože len pri jednom varení sa z neho do jedla uvoľní až 400 mg.

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like