Lekári mali ohľadom antacíd celú dobu pravdu. Pálenie záhy zhoršujú a navyše spôsobujú demenciu

Heart burn

Máte radi pikantné jedlá a konzumujete ich vo väčšej miere než by ste mali? Je pre vás pálivá omáčka korením vášho života?

Pálivé korenie má v jedle svoje opodstatnenie, ale nie za každú cenu. Najväčším problémom, s akým sa môžete stretnúť pri konzumácii korenených jedál, je pálenie záhy.

Ak ste doteraz pálenie záhy už zažili, tak určite viete, že tento názov je veľmi vystihujúci.

Čo je pálenie záhy

Ide o silný a nepríjemný pocit pálenia v hrudníku, ktoré nastáva pri stúpaní žalúdočnej kyseliny do pažeráka.

Často stúpa preto, že sval uzatvárajúci žalúdok nedostatočne tesní. Nielen korenené jedlá, ale aj zdvíhanie ťažkých bremien a obezita môžu byť príčinou týchto ťažkostí.

Hoci vinu dávame kyseline, ona má svoj dôležitý význam.

Akú úlohu má žalúdočná kyselina?

Pomáha pri trávení potravy. Rozkladá živiny v potravinách, ktoré sú pripravené na vstrebanie v tenkom čreve.

Žalúdočné kyseliny sa skladajú hlavne z kyseliny chlorovodíkovej a pepsínu. Kyselina chlorovodíková je primárna kyselina v tráviacom procese a tiež rozkladá choroboplodné zárodky a baktérie zodpovedné za infekcie.

Pepsín je enzým, ktorý štiepi bielkoviny. Je teda zjavné, že žalúdočná kyselina je nevyhnutná pre zdravie človeka.

Čo sú Antacidá?

Keď má niekto skúsenosti s pálením záhy, typickým prostriedkom na pomoc sú antacidá. Tieto lieky predstavujú pre farmaceutický priemysel obrovské zisky.

Antacidá sú látky, ktoré zmierňujú zažívacie ťažkosti vďaka tomu, že neutralizujú žalúdočné kyseliny.

Najúčinnejšou formou antacíd sú tzv. Inhibítory protónovej pumpy (PPI). Tieto silné lieky sa zameriavajú na výrobný proces žalúdočnej kyseliny a významne znižujú kyslosť v žalúdku.

Avšak, nedávna štúdia prišla s novými informáciami o tomto populárnom lieku. Štúdia opisuje jasnú súvislosť medzi užívaním antacíd a výskytom demencie u starších ľudí.

Táto štúdia má veľký význam, pretože pálenie záhy sa vyskytuje najčastejšie u starších pacientov.

Antacidá súvisia s demenciou

Štúdia zverejnená v časopise Journal of American Medical Association skúmala celkovo 73 679 ľudí vo veku nad 75 rokov.

Analyzoval sa výskyt demencie medzi dvoma skupinami:

  • jedna skupina užívala pravidelne PPI (inhibítory protónovej pumpy)
  • druhá neprijímala žiadne antacidá

Bolo zistené, že u pacientov užívajúcich antacidá pravidelne boli významne zvýšené rizikové faktory rozvoja demencie.

Zo štúdie teda vyplynulo, že pri nepoužívaní PPI dochádzalo k menšiemu rozvoju demencie. Na základe toho môžeme povedať, že ak by sa o tom vedelo skôr, mohlo byť zabránené veľkému množstvu prípadov demencie.

Čo to pre vás znamená a ako nahradiť antacidá?

Štúdia ako táto je súčasťou rastúceho trendu, ktorý má zmeniť existujúce status quo.

Ak budeme naďalej objavovať negatívne vedľajšie účinky liekov, ktoré sme desaťročia používali, je ťažké veriť, aké sú skutočné zámery veľkých farmaceutických firiem.

Po takomto závažnom zistení by malo byť samozrejmé, že ak vy alebo niekto blízky užíva antacidá pravidelne, mali by ste radšej skúsiť inú, zdravšiu alternatívu pri boji proti páleniu záhy.

Jedna z prvých vecí, ktoré by ste mali urobiť je zistiť, či je skutočne vo vašom prípade potreba antacidá užívať? Je veľmi bežné, že je lekári predpisujú, aj keď základným problémom je v skutočnosti niečo iné.

Konvenčný lekári vidia prekyslenie alebo prítomnosť príliš veľkého množstva žalúdočnej kyseliny ako hlavnú príčinu žalúdočných štiav. Ale v skutočnosti, väčšina ľudí má zažívacie ťažkosti z dôvodu nedostatku žalúdočnej kyseliny.

Keď niekto s už nízkymi hladinami žalúdočnej kyseliny užíva antacidá, ktoré poškodzujú telo, nastáva problém pri rozkladaní potravín, čo vedie k nedostatku živín.

Pre niekoho, kto má nedostatok žalúdočnej kyseliny je vhodné ju dopĺňať s betaínom kyseliny chlorovodíkovej (HCl).

Ide o prírodnú látku získavanú z repy , ktorá zvyšuje žalúdočnej kyseliny pre optimálne rozdelenie potravín. Betaín HCL nájdete vo väčšine obchodov so zdravou výživou.

Záver

Ale čo keď netrpíte nedostatkom kyslosti žalúdka?

Našťastie existuje rad prírodných prostriedkov a spôsobov pre úpravu žalúdočných štiav.

Na záver je potrebné poukázať na to, že najdôležitejšie je chorobám predchádzať. Ideálne je úplne sa im vyhnúť, čo je možné so správnym životným štýlom a stravovaním.

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

 

You Might Also Like