K prirodzenému vyčisteniu pečene konzumujte týchto 6 jedál!

Ak ste dodnes nemali problémy s pečeňou, potom to, že budete konzumovať potraviny k prirodzenému vyčisteniu pečene, neriešite. Vedeli ste však, že každá potravina, ktorú konzumujete je do určitej miery pre vašu pečeň?

Či už je to jedlo, nápoje alebo lieky, ktoré užívate. Ostatne, toto je dôvod, prečo sa mnoho detoxikačných diét točí okolo konzumácie potravín, ktoré sú priaznivé pre vašu pečeň a zároveň tiež vyžadujú, aby sa zo stravy vylúčili potraviny, ktoré pečeni nepomáhajú.

Ochrana pred poškodením pečene

Výskum naznačuje, že potraviny ako grapefruit, pestrec mariánsky, zázvor, mastné ryby, kurkuma, vajcia, vlašské orechy, repa, amla (indické egreše) ponúka pečeni ochranu pred poškodením a zároveň tiež znižujú riziko stukovatenia pečene.

Navyše zelenina ako cesnak či cibuľa, ktoré sú aromatické, pomáhajú detoxikovať pečeň vylučovaním toxínov z tela. Aby bola vaše pečeň zdravá a to po celú dobu, konzumujte týchto šesť potravín.

Cesnak

Má nespočetné množstvo zdravotných účinkov a je tiež vynikajúcim čistiacim prostriedkom pre vašu pečeň. Nemusíte ho milovať, ale pre ľudské telo toho vie urobiť naozaj veľa, je bohatý na antioxidanty a minerály.

Ďalej je plný selénu a arganinu, čo zaistí, že cievne kosti budú vyčistené a budú regulovať krvný tlak v pečeni. Cesnak obsahuje významné vitamíny ako vitamín B6, vitamín C. Tieto vitamíny umožňujú detoxikáciu a zabraňujú poškodeniu krvných buniek. Platí teda čím viac cesnaku, tým lepšie!

Grapefruit

Ide o sladké citrusové plody, ktoré však majú veľmi dobrý vplyv na zdravie pečene. Obsahuje vitamín C čo je kľúč k prevencii bunkovej oxidácie a glutatión, ktorý sa podieľa pri pomoci výrobe detoxických enzýmov v pečeni.

70 miligramov glutatiónu v jednom grapefruite sa používa v niekoľkých procesoch v tele, napríklad pri oprave tkanív a výrobe chemických látok a bielkovín, ktoré ľudské telo potrebuje.

Červená repa

Flavonoidy v červenej repe sú prospešné pre zdravie pečene. Bola študovaná pre svoju úlohu pri ochrane pečene pred oxidačným stresom z karcinogénov alebo činidiel spôsobujúcich rakovinu.

Niektorí vedci naznačujú, že zmeny, ktoré dlhodobá konzumácia červenej repy pre ľudský metabolizmus má, môže pomôcť pri ochrane pečene pred poškodením.

Hlúbová zelenina

Ak cesnak alebo cibuľa pre vás nie sú vhodné kvôli zápachu alebo chuti, potom môžete využívať hlúbovú zeleninu ako napríklad ružičkový kel, kapusta, karfiol či brokolicu. Glukozinolátové zlúčeniny v tejto zelenine môžu zvýšiť produkciu pečeňových enzýmov, ktoré napomáhajú detoxikácii vášho tela.

Pestrec mariánsky

Je považovaný za najlepší bylinný prostriedok na zlepšenie pečene, na liečbu a prevenciu ochorení pečene. Flavonoidy v Pestreci môžu účinne chrániť pred poškodením pečene. Flavonoidy tiež pomáhajú vylepšiť proces detoxikácie a to vrátane zvýšenia glutationu v pečeni.

To pomáha chrániť pred toxínmi vo vašom tele, ale aj pred toxínmi z liečiv ako Acetaminophen (Tylenol), ktoré môžu pri užívaní vo vysokých dávkach poškodzovať pečeň. Výskum poukazuje na to, že môže dokonca pomôcť obnoviť a napraviť pečeň pomocou rastu nových buniek.

Kurkuma

Hlavnou účinnou zložkou kurkumy je kurkumín, ktorý je silný a protizápalový antioxidant. Predpokladá sa, že kurkumín pomáha chrániť žlčovod, aby zlepšil tok žlče a pôsobil ako čistiaci prostriedok pre pečeň.

Oživuje pečeňové bunky tým, že zabraňuje premene toxínov a alkoholu na škodlivé zlúčeniny, ktoré môžu pečeň poškodiť. Môžete si pripraviť čaj z kurkumy alebo ho jednoducho pridať do jedál.

 

Nezabudnite článok zdieľať aj s vašimi priatelmi na facebooku!

You Might Also Like